El Parlament Europeu adapta la regulació sobre la protecció de dades a l’era digital

El passat dijous 14 d’abril, el Parlament Europeu va aprovar la reforma de la regulació sobre la protecció de dades, adaptant-se així a l’era digital i retornant als ciutadans “el control de les seves dades personals”. Una reforma necessària que proporciona més seguretat a la xarxa.

“La reforma pretén tornar als ciutadans el control de les seves dades personals i garantir a tota la UE uns estàndards de protecció elevats i adaptats a l’entorn digital. També inclou noves normes mínimes sobre l’ús de dades per a fins judicials i policials”

La nova regulació sobre protecció de dades inclou noves normes sobre l’ús de dades per a fins judicials i policials, un assumpte molt polèmic relacionat amb el cas de San Bernardino i l’iPhone del terrorista al qual va poder accedir FBI. Amb aquesta nova regulació, els ciutadans tindran més control sobre la informació privada i sobre les seves xarxes socials, compres digitals, telèfons intel·ligents, entre d’altres.

Noves regles adaptades a l’era digital

Entre les noves regles s’inclouen, la del dret a l’oblit, la necessitat d’un consentiment “clar i afirmatiu” de la persona sobre el tractament de les seves dades, la portabilitat o el dret a traslladar dades a un altre proveïdor, dret a ser informat si les dades han estat piratejats, un “llenguatge clar i comprensible” en les clàusules de privacitat i multes de fins al 4% de la facturació global de les empreses si es cometés infracció.

Proteccio dades Parlament Europeu

El responsable de la tramitació parlamentària del text, Jan Albrecht, ha subratllat:

“Amb aquest reglament de protecció de dades vam aconseguir un nivell uniforme de protecció en tota la Unió Europea. És un gran èxit per al Parlament i un “sí” clar als drets dels consumidors i de la competència en l’era digital. Els ciutadans podran decidir per si mateixos quina informació volen compartir”

Els països membres tenen el termini de dos anys per introduir aquesta reforma a la seva legislació. Espanya pre tant, haurà de tenir a punt aquesta regulació en l’any 2018.