La Mesa del Congrés ha rebutjat finalment la creació del Grup Català del Partit Demòcrata (PDC), de manera que els diputats de l’antiga Convergència (CDC) hauran de passar al Grup Mixt, per primera vegada des de la Transició.

Ni el PP, ni PSOE ni Units Podem-En Comú han volgut donar suport a la formació independentista, que comptava amb el rebuig anunciat de Ciutadans.

El grup dels diputats encapçalats per Francesc Homs no va ser reconegut per la Mesa del Congrés dimecres passat i va quedar a l’espera que els independentistes argumentessin la seva sol·licitud.

Què suposa no tenir grup propi?

El PDC no tindrà portaveu propi i haurà de compartir el seu temps d’intervenció en els plens. I també suposa un fort cop econòmic: cobraran dos milions d’euros menys dels que tindrien gràcies al grup propi.

Així, Convergència hauria ingressat una subvenció fixa per a les formacions amb grup propi de 28.597 euros al mes. A més, una ajuda de 1.645 euros mensuals per a cada un dels seus vuit diputats. En total, a l’any, això suposa 501.132 euros.

 Què diu el Reglament

El reglament permet formar grup amb com a mínim cinc diputats i, a més, el 15% dels vots en les circumscripcions en les quals es van presentar, però Convergència, tot i que va aconseguir vuit diputats en els comicis del juny, no va arribar a aquest 15% en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va arribar a aquest mínim en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%).

Apel·lant a la doctrina del Tribunal Constitucional, els independentistes catalans havien demanat una interpretació flexible dels requisits reglamentaris per llegir el llindar del 15% com una mitjana de les quatre províncies, fet que els dóna el 17% perquè d’aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6% de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.

Dubtes sobre el nom

 L’altre punt qüestionat per la Mesa era la nova denominació, ja que el Partit Demòcrata Català (PDC) encara no té el vistiplau definitiu d’Interior. Els independentistes van al·legar que el nom d’un grup parlamentari no exigeix estar inscrit en el registre de partits i que, en qualsevol cas, la seva pretensió no suposa vulnerar la legalitat.

Després de més d’una hora de reunió, la Mesa del Congrés ha considerat insuficients les al·legacions de Convergència i ha decidit no inscriure al grup del PDC per la qual cosa els seus vuit diputats, per primera vegada en la història de la recent democràcia, hauran de passar al Grup Mixt, compartint escons amb Compromís, Bildu, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN i Nova Canàries.