El Partit Nacionalista Escocès guanya les eleccions locals

0
SNP Escòcia
La líder de l'SNP, Nicola Sturgeon | Foto: Yves Herman/ Reuters.

El Partit Nacionalista Escocès se situa com a primera força al Parlament regional i els laboristes deixarien de ser el partit de l’oposició

Les eleccions regionals i locals celebrades dijous al Regne Unit haurien de servir per saber la tendència electoral del país. Com era d’esperar, els laboristes estan perdent la seva hegemonia, tot i que els conservadors (tories) tampoc aconsegueixen tots els bons resultats que s’esperven.

A Escòcia, el Partit Nacional Escocès (SNP) ha aconseguit 63 dels 129 escons del Parlament escocès, però tot i haver aconseguit guanyar no han arribat a la majoria absoluta com esperaven. El principal canvi en la cambra escocesa està, però, en què els tories han superat als laboristes i per primer cop després de 60 anys seran principal força de l’oposició.

Els laboristes han perdut 11 escons i han aconseguit, segons els mitjans britànics, “els pitjors resultats” a la regió. En canvi, els conservadors n’han guanyat 15 i aconseguit el seu millor resultat des de 1992, el que els portarà a enfrontar-se en primera línia amb el tercer mandat consecutiu del SNP.


Pel que fa al Parlament de Gal·les, els laboristes han aconseguit de moment 26 escons de 60, situant-se com el partit que més n’ha obtingut, seguit pel partit nacionalista gal·lès, Plaid Cymru, que tindrà 12 seients al Parlament. Tanmateix, el més destacable dels resultats a Gal·les és que el UKIP entrarà a la cambra amb un mínim de 4 escons, un dels quals serà ocupat per l’històric tory Neil Hamilton.

De la capital britànica no se’n sabran els resultats fins divendres a la tarda, però s’espera que el guanyador sigui el laborista Sadiq Khan i que aquesta victòria serveixi per equilibrar la balança de la formació, a més de tornar a tenir Londres després de 8 anys de govern conservador. La campanya mediàtica contra Khan ha estat intensa, ja que se l’ha acusat d’extremista islàmic des de tots els tabloides britànics.