El partit Republicà contra Trump

0
Donald Trump Obama
Donald Trump manté les acusacions d'escoltes a Obama | Diari Català (Foto: Twitter)

Ted Cruz i John Kasich coordinaran estratègies per no fer-se competència en els estats que queden per votar i frenar la nominació matemàtica de Donald Trump

Els equips dels senadors republicans Ted Cruz i John Kasich van anunciar el passat diumenge en diferents comunicats que coordinaran les seves estratègies per no fer-se competència en els estats d’Indiana, Oregon i Nou Mèxic durant les votacions que queden. Ho fan per evitar que el principal candidat republicà, Donald Trump, arribi a la nominació amb una victòria matemàtica.

Trump és l’únic que pot obtenir uns resultats decents a la primera volta, però part dels Republicans no volen presentar a les presidencials de 2017 un candidat amb un discurs xenòfob i profundament masclista. No només pel contingut en sí, sinó perquè saben que amb un relat així allunyen un gruix important dels votants – sobretot dones i hispans –, que anirien a parar o a Hillary Clinton o, menys probablement, a Bernie Sanders.

El multimilionari va escriure al seu Twitter que aquest pacte de ‘no confrontació’ entre Cruz i Kasich era un signe de desesperació. I no li falta raó. En unes primàries nord-americanes els pactes no existeixen, és un tothom contra tothom. Però la possibilitat cada vegada més real – sobretot després de la victòria a Nova York – que Donald Trump sigui qui arribi a la carrera per la Casa Blanca espanta a una part important tant dels candidats com dels votants republicans, que consideren que es retrocediria com a mínim una generació.

Així, John Kasich se concentrarà en els estats d’Oregon i Nou Mèxic i Ted Cruz ho farà en Indiana, ja que les últimes enquestes el deixen empatat amb Trump o per sota amb una distància molt curta. Qui guanyi a Indiana s’emportarà 30 delegats, que facilitarien el deixar al multimilionari sense la possibilitat de la nominació matemàtica.

En total, Donald Trump hauria d’aconseguir 1.237 delegats per ser nominat com a candidat. D’aquí a les votacions a Oregon i Nou Mèxic, que se celebraran el 7 de juny, queden encara per repartir 674 delegats. La Convenció per escollir candidat serà al juliol i si Trump segueix guanyant a aquest ritme es quedaria només a 50 candidats del llindar, segons diuen les darreres enquestes.

Trump canvia d’estratègia

“El complot és il·legal en moltes indústries i tanmateix aquests dos homes de Washington han hagut de recórrer a la conspiració per seguir amb vida. Estan matemàticament morts i aquest acte només demostra com de dèbils són ells”, deia el comunicat de Donald Trump. Si Cruz i Kasich han de recórrer a la conspiració, ell ha hagut de recórrer a la moderació.
Donald Trump ha contractat com a assessor a Paul Manafort, que va treballar per Ronald Reagan i els dos Bush. Tot i que el multimilionari l’ha definit com a “manàger de convenció”, el cert és que s’està convertint en el cap de campanya i que està moderant notablement els seus discursos. “Seré tan presidencial que us avorrireu moltíssim. En comptes de 10.000 persones en tindré 150 [als mítings]”, deia Trump el passat dijous.
Amb Manafort com a assessor no només es modera el discurs, sinó que també s’intenta arribar a aquells delegats ja escollits i a les persones que assistiran a la convenció de juliol, cosa que fins ara no s’havia fet des de la campanya de Trump.
El candidat republicà necessita aconseguir els màxims suports durant la primera ronda de votacions, ja que si s’arriba a anar a una segona votació, es comencen a alliberar delgats, el que significa que podran votar independentment del resultat de les primàries de l’Estat corresponent. Si hi ha una tercera votació se n’alliberaran més, i així successivament.

A Donald Trump se li poden complicar les coses per aconseguir els delegats necessaris en la primera volta de la nominació. Però a l’aliança Cruz-Kasich també. Ted Cruz representa al votant conservador i religiós, que penalitza l’avortament en qualsevol cas, vol tornar al patró-or i deportar a totes les persones migrants que pugui.

Mentrestant, John Kasich encarna a un votant conservador moderat, que intenta buscar solucions per les persones migrants irregulars i que en polítiques de drets civils i socials es mostra més obert. Caldrà tenir en compte com s’ho farà cadascun per captar els vots de l’altre.