VIDEO – Creen un pas de vianants intel·ligent

0

Unes llums LED al terra alerten de la presència de vianants

Sense cap dubte cada dia que passa els cotxes es modernitzen més. N’hi ha prou en observar les novetats del sector i veure com tots els models van afegint més elements de seguretat per evitar i reduir les xifres de sinistralitat. Però què hi ha dels elements externs al cotxe que també formen part de les vies de circulació? Sí que és cert que s’han modernitzat una mica, però per norma general no avancen al mateix ritme que els vehicles.

I en aquest escenari és on entra Cambrils, localitat costanera de Tarragona, que ha estrenat l’anomenat pas de vianants intel·ligent, una iniciativa del projecte Urban Lab que busca modernitzar la ciutat. Aquest pas de zebra, creat per l’empresa Llumtraffic, aposta per uns sensors col·locats estratègicament que detecten si les persones tenen intenció de creuar aquest pas. En cas afirmatiu, el dispositiu encén uns senyals lluminosos LED tipus S-13 sobre el terra que alerten als vehicles que en aquest moment hi ha algú creuant o que està disposat a fer-ho.

Sens dubte és una bona iniciativa per reduir els atropellaments (l’any passat va haver-hi uns 11.000 a nivell espanyol, 10.000 dels quals van anar en zona urbana) tot i que requereix d’un cost d’entre 9.000 i 10.000 euros, quantitat que pot reduir-se si s’instal·la abans d’asfaltar. A més, és un sistema que pot servir també per altres senyals de trànsit com els ‘Stop’ ja que molts conductors ignoren la seva existència.

Aquest pas de vianants intel·ligent de Cambrils porta funcionant des de mitjans de l’any passat, però no és l’únic, ja que altres localitats espanyoles com Còrdova també han optat per aquest element lluminós.