Pascal: “El RUI és una opció oberta, però no ens ha de fer esclaus”

0
Marta Pascal
La cooridnadora general del PDC, Marta Pascal, atenent als mitjans | Foto: Europa Press

Des del PDC no es descarta incloure una partida pel RUI als pressupostos de 2017 malgrat no és la primera opció per ells

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha sostingut aquest dimarts que el referèndum unilateral d’independència (RUI) no pot implicar una imposició prèvia, i ha defensat: “El RUI és una opció oberta, però no ens ha de fer esclaus del procés”, ha informat el partit en un comunicat.

Preguntada pels periodistes a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent (França), Pascal no ha descartat incorporar en els Pressupostos una partida per al RUI, però ha avisat que “l’important és disposar de Pressupost per al 2017”.

Ha ressaltat que organitzar un RUI ha de ser una decisió que es prengui conjuntament, i ha insistit que aquest referèndum “no es pot utilitzar com una eina de pressió ni com a moneda de canvi de res”.

 

Importància de la llengua catalana

Després que l’exconsellera d’Ensenyament de la Generalitat Irene Rigau hagi rebut el Premi Canigó de l’UCE, Pascal ha destacat que “representa la lluita i el compromís per la llengua i l’escola catalanes”, i ha defensat que la immersió lingüística és un model d’èxit per a Catalunya.

L’exconsellera ha advertit que Catalunya necessita que els seus millors alumnes es comprometin acadèmicament amb la seva llengua i grans professionals del català: “Si els estudis de filologia fallen, a Catalunya es trencarà la cadena, i no ho podem permetre”.

“Necessitem mestres i professors als quals se’ls exigeixi un nivell de llengua catalana notable per al repte que volem aconseguir”, ha remarcat Rigau, qui ha elogiat figures com la del polític i filòleg Jordi Carbonell, mort aquest dilluns als 92 anys.