Passos Coelho revalida govern a Portugal

0
El primer ministre portuguès i lider dels conservadors, Passos Coelho, després de conèixer els resultats | Foto: Rafael Marchante (Reuters)
El primer ministre portuguès i lider dels conservadors, Passos Coelho, després de conèixer els resultats | Foto: Rafael Marchante (Reuters)
El primer ministre portuguès i lider dels conservadors, Passos Coelho, després de conèixer els resultats | Foto: Rafael Marchante (Reuters)

 

El partit conservador, fins ara al govern, ha guanyat les eleccions generales celebrades aquest diumenge a Portugal

El govern liderat pel primer ministre Passos Coelho ha rebut aquest diumenge un aval de la població a les seves polítiques d’austeritat, tot i haver patit cert càstig respecte els darrers comicis. El PSD-CDS, el partit conservador, va obtenir ahir el 36,8% dels vots, el que es tradueix en 99 escons. Aquesta dada, per bona que sigui, li treu a Passos Coelho la majoria absoluta de la que gaudia. Fins ara, el PSD-CDS tenia 132 diputats, obtenint-se la majoria absoluta amb 116.

Per la seva banda, el Partit Socialista també te motius per a l’esperança més que per a l’alegria. Malgrat quedar-se lluny dels conservadors –va obtenir poc més del 32% dels suports i 85 escons-, el partit liderat per Antonio Costa ha millorat els darrers resultats, augmentant en 11 diputats la seva presència al parlament portuguès. Sens dubte, el veritable triomfador de la nit electoral a Portugal és el Bloc d’Esquerres (BE), que va passar de 8 escons al 2011 a obtenir ahir 19 –i un 10% dels vots-. El Partit Comunista queda amb 17 escons com a quarta força mentre destaca també la presència al parlament del Partit Animalista amb un escó.

 

Govern en minoria

A l’hora de valorar els resultats, es va poder veure un mesurat Passos Coelho. Conscient que havia perdut la majoria absoluta que li permetia governar i introduir les mesures d’austeritat amb relativa facilitat, va reconèixer en la seva primera intervenció davant els mitjans que “és important reconèixer que el Parlament és diferent”, tal i com recull El País. Malgrat tot, Coelho es veu legitimitat a seguir al capdavant del govern: “Seria estrany que qui guanya les eleccions no pugui governar”.

Però com governar sense majoria absoluta? Aquest és el dubte que Passos Coelho i els principals responsables de la coalició conservadora han de resoldre en els propers dies. La solució esdevé entre el govern en minoria i l’apropament de postures amb el Partit Socialista. Aquesta darrera opció, per inversemblant que sembli, no seria tant difícil d’imaginar si parlem d’un pacte de mínims. Cal recordar que durant la campanya electoral, els socialistes no rebutjaven de ple les mesures d’austeritat, i es mostraven, en aquest sentit, en la línia de la UE, proposant, això sí, fer arribar el més ràpid possible a la població els bons resultats econòmics del darrer any i mig al país.

Sense anar més lluny, el propi Passos Coelho va admetre durant el seu discurs després de conèixer els resultats que aniran “cap als que, com el Partit Socialista, respecten les regles europees i la pertinença a la moneda única”.

Per la seva banda, el líder socialista, Antoni Costa, va considerar que una majoria d’esquerres formada per ells, el Bloc d’Esquerres i el Partit Comunista “no es una majoria de Govern”. “El PS no contribuirà a una majoria negativa”, va dir Costa després d’admetre que els resultats obtinguts, malgrat ser millors que al 2011, no són els esperats. I per què Costa no creu possible fer aquest govern d’esquerres? Per una banda, perquè el BE proposa una renegociació del deute, punt al que Costa es nega. D’altra banda, els comunistes volen sortir de l’euro, el que queda encara més allunyat del discurs i el programa electoral dels socialistes.

Com ja quedava clar durant la campanya electoral, aquestes eleccions a Portugal estan marcades per la qüestió econòmica. Per això, no és tant llunyà veure un pacte de mínims entre conservadors i socialistes que garantís la continuïtat de Passos Coelho alhora que es garanteix certa estabilitat política al país, necessària ara que tot just la troika ha abandonat el país.

 

Rajoy mira a Portugal

Les eleccions al país veí poden donar pistes del que pot passar el 20 de desembre a les generals espanyoles. És per això que de segur el president espanyol, Mariano Rajoy, i el seu equip de govern, van celebrar la victòria de Passos Coelho. Tal i com destaquen diferents mitjans de l’Estat, és la primera victòria d’un partit conservador a la UE després d’anys de mesures d’austeritat. Si hi sumem aquí la de David Cameron al Regne Unit fa uns mesos, el govern de Mariano Rajoy pot encarar amb un punt més d’optimisme les generals de desembre a Espanya, tot i que, segons les enquestes i tal i com a succeït a Portugal, una coalició d’esquerres (PSOE més Podemos i IU-ICV) podrien sumar per formar govern. Caldrà veure si a Espanya la posició del PSOE està més a prop d’aquesta coalició d’esquerres que d’un govern d’estabilitat amb el Partit Popular.

Compartir
Article anteriorContra la por: xifres independentistes
Article següentMourinho no canvia
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]