El Museu d’Arqueologia de Catalunya realitza una exposició gastronòmica

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona (MAC) repassa en una exposició el patrimoni culinari català, que intenta demostrar que la innovació a la cuina no és un fenomen actual, sinó una constant durant la història.

Aquest recorregut es fa a través d’una col·lecció d’objectes arqueològics cedits especialment per diversos museus d’àmbit nacional, a més dels procedents del mateix MAC. Comissariada per Lluís Garcia, l’exhibició titulada ‘El geni culinari. Innovacions que marquin la nostra cuina’ està dividida en quatre àmbits temàtics: introducció, bufet, plats principals i digestions, i es pot visitar fins al 26 de juny.

La primera part se centra a transmetre la idea global de l’exposició a partir del principi que sempre hi ha hagut innovacions a la cuina i que sense això no s’entendria la cuina actual. El segon àmbit tracta sobre els aspectes més importants de la prehistòria de l’alimentació que són difícils de vincular a una innovació concreta però que són prou coneguts i poden captar l’interès dels visitants: el banquet, l’evolució del ganivet i el got, les begudes, la sal, la mel, el foc i les primeres eines de cuina.

A l’espai de plats principals es conceptualitzen sis espais, cadascun dels quals està dedicat a una innovació prehistòrica associada a un plat de la cuina tradicional catalana que no existiria sense aquella innovació. Concretament, s’han seleccionat sis grans innovacions relacionades amb la cocció, el processament dels aliments i el producte.