Patxi López afirma que Mas i Rajoy són capaços de “trencar un país” per mantenir-se al poder

0
Patxi Lopez
PSOE
Patxi Lopez
PSOE

Creu que la llei es pot canviar i insta a reformar la Constitució per “tenir un futur compartit”

El secretari d’Acció Política i Ciutadania del PSOE, Patxi López, ha realitzat una crida a teixir llaços de concòrdia després d’una Catalunya partida per la meitat perquè el president del Govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, són capaços de “trencar un país” per mantenir-se al poder, i ha considerat que la Llei es pot canviar i ha instat a reformar la Constitució per tenir un futur compartit.

En una trobada amb afiliats a la Casa del Poble de Basauri, López ha afirmat que, amb la crisi territorial, “ara Rajoy es presenta com si fos l’única garantia de la unitat d’Espanya, el defensor de les essències pàtries, però la pregunta és què ha fet fins ara, perquè fins ara ha fet el contrari, alimentar la divisió”.

En aquest sentit, ha recordat que va ser el PP “el que va recollir firmes per tot Espanya per invalidar l’Estatut que havia aprovat la societat catalana, és el que impugna permanentment les lleis del Parlament de Catalunya, va ser Rajoy el que es va seure a fumar un cigar mentre creixia el malestar a Catalunya, sense aportar ni una solució als problemes”.

[quote]Patxi López ha indicat que el fracàs històric d’Artur Mas ha estat no perdre aquest plebiscit que pretenia per a independència, que l’ha perdut en vots, sinó “aconseguir una Catalunya partida per la meitat, aconseguir una societat catalana fracturada”.[/quote]

En aquest sentit, ha destacat que ara advoca per “la Llei i només la Llei”. “Faltaria més, però davant d’un tema polític el que es necessiten són respostes polítiques i Rajoy i el PP no n’aporten ni una. Ho sabem molt bé al País Basc, el PP és una màquina de fer nacionalistes, res més. Però necessitem no confrontadors que ens portin a xocs de trens, necessitem faedors de convivència”, ha afegit.

“El que necessitem ara és gent disposada a cosir aquesta fractura, a teixir llaços de concòrdia, a aportar solucions per a la convivència dels diferents. Per això, ni Artur Mas ni Mariano Rajoy serveixen per a això. Ja han demostrat del que són capaços perquè no els importa trencar un país i una societat si així aconsegueixen mantenir-se al poder”, ha indicat.

En aquesta línia, ha precisat que són, una vegada més, els socialistes els únics que aporten solucions: “Sabem molt bé on són els límits en democràcia, en legalitat, perquè la Llei és la garantia de la llibertat dels ciutadans davant dels abusos del poder, però la Llei també es pot canviar”, ha manifestat.

El dirigent del PSOE ha indicat que és necessari “enfrentar-se a l’independentisme que vol trencar el país, però també a un immobilisme que el trenca de fet.

[quote]”Buscar una solució no és ser equidistant com diu el PP ni ser neutral, és saber que tenim l’obligació de buscar un curs central que ens acomodi a tots en un projecte comú i compartit”, ha destacat.[/quote]

DIÀLEG I ENTESA

Així, ha dit que, “quan una societat està dividida, només hi ha un camí, que és el diàleg i la recerca d’entesa, només aquest és el camí per cosir aquesta societat”.

Els socialistes estenem la mà per a això i aportem solucions. Diem que volem renovar el pacte constitucional perquè Espanya no és només un territori, és, sobretot, un pacte entre ciutadans que volen viure junts, tenir un futur comú”, ha manifestat.

López ha indicat que “el que uneix no és tenir una mateixa identitat, una mateixa religió, una mateixa bandera, sinó que és la voluntat de participar en un mateix projecte de futur, compartit”.

“Per tant, renovem aquest pacte ciutadà, reformem la Constitució per adaptar-lo als nous temps, a les noves realitats i per solucionar els problemes que tenim. I si el problema és territorial, fem una reforma de la Constitució que avanci cap a un model federal”, ha assenyalat.

Segons la seva opinió, el model federal és “un model per a la suma, no per a la divisió, i reconeix Espanya tal com és, diversa, i té singularitats, però busca la igualtat de tots”.

CORRUPCIÓ

López també ha afirmat que la crisi institucional i política s’ha anat “agreujant” amb els casos de corrupció, casos dels quals Rajoy ni tan sols parla i sembla que ja ha oblidat els noms de Bárcenas, de Francisco Granados, de l’operació Púnica, de Rato, de tots els tresorers del seu partit.

El dirigent socialista creu que Rajoy s’ha mantingut “impassible davant la corrupció que ha envaït el seu partit fins al moll de l’os”, i, segons la seva opinió, el problema no és que hi hagi una ovella negra dins el PP, sinó que el PP és l’ovella negra i Rajoy no ha fet res absolutament per resoldre aquest problema.