Patxi López, un socialista històric i de consens

0
Patxi López serà el primer president del Congrés d'un partit diferent al del govern. Foto: Europa Press
Patxi López serà el primer president del Congrés d'un partit diferent al del govern. Foto: Europa Press

Patxi López ha estat escollit president del Congrès aquest dimecres. A Diari Català dibuixem un perfil polític del que va ser primer lehendakari no nacionalista

Una de les reclamacions tan del PSOE com de Podem i Ciutadans era que la presidència del Congrés fos per a algú d’un partit diferent al del govern. En aquest cas volia dir que no fos del Partit Popular. Pedro Sánchez ha aconseguit que l’exlehendakari Patxi López ocupi el tercer càrrec més important de l’Estat amb l’abstenció dels populars, els vots de Ciutadans i probablement amb el suport d’alguns dels grups nacionalistes, com PNB o Democràcia i Llibertat.

Sánchez ha sabut escollir bé el perfil del seu candidat: socialista històric, de família obrera i lehendakari durant l’etapa final d’ETA. López és fidel i està orgullós de les seves arrels i tradicions. Tot i així, creu que el millor per al poble basc es seguir formant part d’Espanya i trobar punts en comú. Una visió bastant útil durant aquesta legislatura, si es té en compte la situació actual de Catalunya.

A Patxi López (1959, Portugalete) li agrada definir-se com un “basc de Coscojales”, un carrer del casc antic de la seva ciutat natal. Tant els seus avis com la seva mare i el seu pare van participar en la lluita antifranqusita. Des de ben petit, explica, ha viscut els escorcolls de la policia a casa seva així com les reunions amb Felipe González, Carmen García Bloise o Txiki Benegas.

A causa del seu dia a dia, López va començar a militar ben d’hora amb els socialistes. Als 16 anys va entrar a les Joventuts del partit i quan va complir la majoria d’edat, es va afiliar al partit. Els seus inicis dins el partit socialista van coincidir amb l’ascens de Felipe González i la reforma que va portar a terme l’expresident del Govern.

Començar tant d’hora a la política el va portar a ser un dels diputats més joves de la segona legislatura de Felipe González. Amb 28 anys va arribar al Congrés com a representant de Biscaia. Poc després, el 1991, va assumir la Secretaria General d’Organització del PSE fins el 1995, que va passar a la Secretaria Institucional dels Socialistes Biscaïns.

Va ser al 2002 quan López va assumir la Secretaria General del partit dels socialistes bascos mentre seguia com a diputat al Congrés. El líder dels socialistes bascos va ser jutjat al 2007, juntament amb el seu company Rodolfo Ares i el llavors lehendakari Juan José Ibarretxe, per haver-se reunit amb Batasuna, il·legalitzada en aquell moment, durant la treva amb ETA.

La seva feina per a la conciliació se li va veure reconeguda quan, el 5 de maig de 2009, va ser investit com a primer lehendakari socialista, amb el recolzament del Partit Popular. Eren els darrers anys d’ETA i l’època en què el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va començar les converses i negociacions per posar fi a la banda terrorista.

Patxi López va ser-hi una peça clau com a lehendakari i socialista. Tot i patir un intent d’assassinat durant la seva legislatura per part d’ETA, el cert és que al final va ser recordat com el president de la fi d’ETA. Va ser al final de la seva legislatura, al 2011, quan la banda terrorista va anunciar l’entrega d’armes.

A les eleccions de 2012 no va sortir reelegit, però va seguir com a Secretari General del PSE fins el 2014, quan va deixar pas a Idoia Mendia després dels resultats de les Europees. Aquell mateix any va entrar dins l’Executiva de Pedro Sánchez, tot just escollit com substitut de Rubalcaba al capdavant del PSOE. Fins ara ha estat com a secretari d’Acció Política del partit i com a un dels suports principals de Sánchez.

López ha dedicat tota la seva vida a la política, literalment. No va acabar la carrera d’Enginyeria Industrial per poder seguir amb els compromisos del partit. Ara torna a començar nova etapa política i sembla ser que formarà part, una altra vegada, d’un moment històric. El primer va ser com a primer lehendakari socialista i el d’ara serà com a primer president del Congrés d’un partit diferent al de govern.

L’Executiva del PSOE ha sabut jugar bé les seves cartes presentant a Patxi López com a candidat. És l’encarnació del consens i del reformisme, dos valors clau en la història dels socialistes que s’han anat perdent amb els anys. A més, les seves arrels obreres tornen a acostar al PSOE a l’esquerra i a reconciliar-lo amb part d’unes bases que ja no es veien representades dins els socialisme espanyol.

Que Ciutadans el recolzi explícitament i que tant populars com nacionalistes conservadors exemplifica aquest consens que els socialistes volen recuperar. El seu precedent com a president d’un poble amb anhels d’independència pot servir també com a carta a jugar amb les possibles negociacions amb el govern i formacions catalanes.