El PDC donarà un “no com una catedral” al PP en la votació d’investidura

0
Pascal fiscalia
La coordinadora general del PDC, Marta Pascal | Diari Català (Foto: Europa Press)

Marta Pascal no descarta unes terceres eleccions a Espanya i titlla les negociacions entre PP i C’s com una “farsa i ‘postureo'”

La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, no descarta que se celebrin unes terceres eleccions generals i ha rebutjat que la seva formació vagi a donar suport al PP en una investidura: “És un ‘no’ com una catedral”. “Seria un exemple més de la marca Espanya, de la incapacitat del sistema polític espanyol de donar resposta als plantejaments que fa la ciutadania”, ha dit en una entrevista d’Europa Press.

L’anàlisi de la coordinadora sobiranista se centra en la negociació entre PP i C’s que ha titllat de “farsa i ‘postureo'”, tenint en compte que les dues formacions no sumen suficient força al Congrés per enllumenar un Govern. “El 30 d’agost es produirà el pacte de la no investidura”, ha ironitzat, tot i que sí ha destacat que la negociació serveix per veure alguns tics dels quals pateixen populars i C’s.

 

Ciutadans vol “emmudir una llengua”

En concret, s’ha referit als punts que la formació taronja ha posat sobre la taula del grup popular que fan referència al compliment de les sentències sobre l’ús del català, en el que considera com un intent d'”emmudir una llengua”.

“C’s està intentant impedir per llei un ús normal de la llengua catalana. Recorda una dictadura, no una democràcia. Això és gravíssim. I si el PP és còmplice, que em consta que sí, em sembla d’una gravetat extrema”, ha lamentat, i ha subratllat l’èxit del model d’immersió lingüística català i l’absència de conflicte a Catalunya per aquest motiu.

A més, ha recordat que el PP ha portat als tribunals a Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs “per una expressió democràtica com el 9N”, de manera que ha reiterat que el PDC està molt lluny d’acordar res amb ells.

 

El RUI, una línia vermella

Sobre si la seva formació donaria suport a una alternativa de govern recolzant un pacte entre el PSOE i Units Podem ha aclarit que per a això posarien “una línia vermella a l’eix nacional que és el referèndum vinculant”.

Amb tot, ha destacat que si aquest referèndum no arribés a plantejar-se des de l’executiu central, Catalunya “tirarà endavant” amb el full de ruta independentista. “Saben que ens estem marxant, però ens donen exemples que no ens volen. Ara només hi ha una cosa de la qual volem parlar: el referèndum vinculant”, ha incidit.

 

Grup propi

Pascal ha recordat que la Mesa del Congrés ha relegat al PDC al grup mixt al Congrés vetant-los formar un grup propi malgrat que “tenia dret” a tenir-lo. “C’s ha posat un preu i el PP, els de l’Espanya federal -el PSOE- i els de l’Espanya del referèndum -Podem- han estat encantats de la vida de tallar-nos la veu, una veu que ens va donar la gent”, ha censurat.

Amb tot, ha advertit que en cas de celebrar-se uns nous comicis el PDC es presentarà amb una proposta atractiva, farà primàries i defensarà el procés polític català al Congrés: “Això passa pel referèndum, per defensar les nostres institucions i explicant que el nostre centre de gravetat és el Parlament i el full de ruta”.