Pedro Sánchez carrega contra Rajoy i la seva incapacitat

0
Pedro Sánchez
EP: Pedro Sánchez
Pedro Sánchez
EP: Pedro Sánchez

Critica la seva “inacció política”, la “tèbia resposta” davant de la corrupció

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres a Santander que el president del Govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, ha governat “sol i contra tots”, i ha opinat que el seu “absolutisme” l'”incapacita” per liderar el país durant uns altres quatre anys.

Alhora, ha subratllat que “quants més partits hi hagi implicats en la governabilitat menys casos de corrupció hi haurà, perquè hi ha més controls”. Amb vista a les eleccions generals del 20 de desembre, ha confiat al “triomf del discurs de l’esperança davant del discurs de la por i del rancor d’un president que res ha d’oferir”.

Sánchez ha opinat que el Govern de Rajoy “ha rebut un enorme cabal de confiança ciutadana” que ha “dilapidat” per la seva “inacció política” en desafiaments tan importants com el de Catalunya, la seva “tèbia resposta” davant dels casos de corrupció en el seu partit i la “instrumentalització de les institucions” per als seus propis fins partidistes, com ha fet amb els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016, uns PGE “falsos” que el pròxim Govern espanyol haurà de “modificar”.

Sánchez s’ha referit en concret a l’exministre Rodrigo Rato, del qual ha dit que “no només no va posar fre als excessos de la bombolla immobiliària sinó que els va protagonitzar en primera persona”.

El líder del PSOE ha fet aquestes afirmacions durant la intervenció en el Fòrum Ser Cantàbria, on ha reiterat el seu compromís electoral de convocar totes les forces polítiques i socials per “construir uns nous pactes de la Moncloa”, basats en tres eixos: modernització del model de creixement econòmic, redisseny de l’arquitectura institucional i enfortiment de l’Estat del Benestar.

[quote]”Vull representar tot el contrari del que ha fet Rajoy”, ha assegurat Sánchez, qui ha defensat la capacitat del PSOE d’arribar a acords sense perdre l’essència del seu projecte polític, ha opinat que els ciutadans estan “cansats de majories absolutes” i ha dit que és moment d'”obrir un temps nou en la política”. “Ha de ser la legislatura del diàleg, la negociació i els acords”, ha dit.[/quote]

El líder del PSOE ha advocat per “tornar a ajustar el rellotge nacional a les noves necessitats del país”, i com a “reptes”, ha assenyalat que “falten més oportunitats”, sobretot per als joves; “falta més igualtat”, especialment per a les dones i també igualtat social; falta “confiança” en la política per la “tèbia resposta dels nostres governants davant de la corrupció”; i “falta articular un nou pacte territorial per afavorir la convivència”.

CATALUNYA

A preguntes dels assistents sobre la “qüestió catalana”, Sánchez ha afirmat que les eleccions del 27S van ser “innecessàries” perquè “ens van dir el que ja sabíem”, que a Catalunya “no hi ha una opinió majoritària” ni cap al sí ni cap al no a la independència.

I respecte del “no fer res” de Rajoy, ha apostat per “la reforma, el diàleg i l’acord”, que segons la seva opinió, és “l’alternativa valenta i la més autèntica, l’única que pot garantir -ha dit- que l’independentisme decreixi”.

Alhora, ha afirmat que Rajoy i el president de la Generalitat, “són dues cares de la mateixa moneda”, i que ara estan “d’esquena, però fa dos anys ballaven galta amb galta, i pateixen casos de corrupció molt similars pel finançament irregular dels seus respectius partits”. Sánchez ha advocat per “deixar enrere la política que es retroalimenta de figures polítiques que intenten treure rèdit polític de la confrontació”.

El líder del PSOE també ha respost a altres preguntes d’actualitat com el cas de la nena Andrea a Galícia. Sánchez ha instat a “fugir de la politització” en aquest assumpte, ha considerat que s’ha de “donar curs” a la petició “tan dura” dels pares i ha reiterat el seu compromís d’aprovar una Llei de Mort Digna en l’àmbit estatal.

“NOUS PACTES DE LA MONCLOA”

Durant la seva intervenció, Sánchez ha desgranat alguns dels seus compromisos electorals, englobats en el marc dels “nous Pactes de la Moncloa” que s’ha proposat consensuar amb les forces polítiques i socials si arriba a la presidència del Govern espanyol.

En l’àmbit econòmic, ha citat com a objectius eliminar barreres administratives i fer reformes fiscals, potenciar el sector industrial, posar en marxa un nou Estatut dels Treballadors, acabar amb la figura “dels falsos becaris i els falsos autònoms”, augmentar el Salari Mínim Interprofessional i assegurar la igualtat salarial.

En el terreny institucional, els principals objectius del PSOE són la reforma parcial de la Constitució, fer avançar l’estat de les autonomies cap a un model federal, l'”eternament pendent” reforma del Senat, renovar institucions com la capacitat, la immunitat o les iniciatives legislatives populars, desbloquejar les llistes electorals, lluitar contra la corrupció i avançar en transparència. A més, s’ha mostrat partidari que els polítics “ens seguim prement el cinturó, que falta fa”, ha dit.

I pel que fa a l’Estat del Benestar, Sánchez s’ha compromès a tornar la universalitat a la sanitat, i assegurar el sistema públic de pensions, que ha de ser “una política d’Estat”, el que passa per “recuperar el Pacte de Toledo”.

El líder del PSOE també ha exposat altres compromisos electorals com triplicar en una legislatura la inversió pública en educació i garantir la universalitat del sistema educatiu fins als 18 anys; una “aposta decidida” per la formació professional dual. En matèria d’energia, ha dit que es posarà l’èmfasi a l’estalvi energètic perquè “malgastem energia”.