Pedro Sánchez segueix estenent ponts

0
Pedro Sánchez Podemos Ciutadans PSOE
El Secretari General del PSOE segueix endavant amb les negociacions. Foto: Europa Press.

L’estira-i-arronsa entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en les negociacions ha acabat amb una nova reunió convocada amb Ciutadans i sense data pròxima per una altra amb Podemos

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, va advertir Sánchez després de la seva primera reunió que havia d’escollir entre els de la formació morada o Ciutadans. “O un o l’altre; han d’escollir immediatament”, va dir Iglesias. Pedro Sánchez no va tardar en respondre, afirmant que havia fet una proposta “exclusiva i excloent” i que “reconsiderés” tenir en compte a Ciutadans.

Poc després de les tres de la tarda, el Secretari General del PSOE ja estava llest per reunir-se amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. L’avís de Pablo Iglesias no el va fer canviar d’opinió. Contràriament a com va sortir al matí, el líder socialista va aparéixer somrient després de la reunió amb Rivera.

Antonio Hernando, portaveu de l’equip negociador del PSOE, va afirmar que “hi ha una voluntat sincera d’acord entre les dues parts”. “La reunió s’ha desenvolupat en un bon clima. Bàsicament hem coincidit en la voluntat de diàleg, d’acord, enteniment i de negociar des de la pròxima sessió”.

La pròxima sessió de la que parla Hernando, serà dilluns. Al matí, segons van afirmar a la roda de premsa, el PSOE enviarà a totes aquelles formacions amb qui vol negociar un document amb la proposta de programa de govern socialista. Qualsevol persona que vulgui consultar-lo, podrà fer-ho al web del grup parlamentari socialista.

Pel que fa a la resta de conclusions de la trobada, es poden resumir sota el terme consens. Tant Hernando, com el cap de les negociacions de Ciutadans, José Manuel Villegas, han ressaltat que tots dos partits estan disposats al diàleg i a la negociació. “Ha de ser de manera àgil, cal avançar; les dates apressen”, ha dit Villegas.

Les dues parts venim amb la intenció que sigui possible un Govern reformista que sigui capaç d’afrontar els reptes que té el país, sobretot en aspectes de política econòmica i davant el drama que viuen molts ciutadans”, assenyalava Villegas. Hernando ha confirmat aquest estament, però ha evitat posicionar-se amb temes com el contracte únic, per a no causar conflictes amb Ciutadans i així poder seguir avançant.

Aquest dissabte Pedro Sánchez té reunió amb PNB. Segueix intentant captar la perifèria per aconseguir suports. Però alhora segueix deixant els partits independentistes al marge. Ha cregut que la millor idea era seguir endavant amb les converses amb Ciutadans. Però alhora sap que només amb els de Rivera queda molt lluny de tenir un suport majoritari per a la investidura.

Pedro Sánchez – millor dit, la seva estratègia – és una contradicció en sí mateixa. L’objectiu de les seves negociacions no ha quedat del tot clar. Segueix “estenent ponts” entre Ciutadans i Podemos, dos partits que han deixat clar des del primer moment que no hi hauria cap govern on coincidissin.

El Secretari General del PSOE i el seu equip segueixen invocant aquell esperit de la Transició tan famós, que feia que els partits abandonessin els seus eixos polítics principals sota el mandat de democràcia. En aquest moment la paraula clau és Partit Popular. O això es pensava Sánchez, ja que a Albert Rivera no l’importaria ser el seu soci de govern.

Tampoc es Unitat, ja que Pablo Iglesias i els seus aposten per un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya, a banda de fer efectiu el terme d’estat plurinacional. Pedro Sánchez no en vol ni sentir a parlar, i és per això que ha perdut dos dels socis que el farien encaixar a la perifèria i ser president de Govern: ERC i Democràcia i Llibertat.

Després de les reunions d’ahir, el Secretari General del PSOE s’ha volgut mostrar com aquell que té la paella pel mànec. Bones paraules per a Ciutadans, que no van posar cap interferència durant la conversa, i paraules dures per a Podemos, que es va plantar al saber que a la tarda seguia en peu la reunió amb els de Rivera.

El cert, però, és que Sánchez no té la paella pel mànec. De moment la té Podemos, i tampoc completament. Però és al que el CIS li ha donat una millora de resultats, el que es va oferir per formar govern de manera oficial i del que depén que altres forces se sumin a un pacte o no. Pedro Sánchez seguirà amb les reunions, però si no desencalla el procés amb Podemos o busca aliats de Ciutadans, les negociacions seguiran amb un contingut buit.