Pedro Sánchez diu que el diàleg és la resposta

0
Pedro Sánchez
EP: Pedro Sánchez

Pedro Sánchez diu que la resposta al “desafiament sobiranista” és la política i el diàleg

El secretari general del PSOE i candidat a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimarts que la crisi amb Catalunya haurà de resoldre’s des de la política i s’ha mostrat convençut que podrà fer-se, malgrat la “provocació antidemocràtica” que, segons la seva opinió, han fet Junts pel sí i la CUP.

En declaracions a Onda Cero, recollides per Europa Press, el líder dels socialistes ha assegurat que el PSOE “sempre estarà a la defensa de la integritat i de la convivència entre espanyols“, així com de la legalitat, però, dit això, ha posat èmfasi que aquesta crisi cal respondre-la des de la política.

Així ha contestat quan se li ha preguntat pels mecanismes jurídics i legals als quals el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha assegurat que recorrerà si cal.

Sánchez ha defensat que la seva resposta és la política, perquè el que fa “falta” en aquesta crisi “és política, és diàleg“.

Sánchez ha defensat que “dins de la Constitució i de la llei es poden parlar de moltes coses” i, per això, ha assegurat que si és elegit president del Govern central podrà sortejar aquest desafiament sobiranista des de la política, amb el respecte a la llei i amb els vots.

Segons la seva opinió, als secessionistes se’ls pot guanyar “amb els arguments del diàleg i de la convivència“.

“DINS DE LA LEGALITAT” HI HA MOLT MARGE

Per això, ha reaccionat a les paraules de Rajoy –ha afirmat que mentre ell sigui president del Govern espanyol està garantit que Espanya serà una nació de ciutadans lliures i iguals– i ha assegurat que ell no defensa el contrari, ni que es qüestioni la llei.

Sánchez ha insistit que creu que cal defensar la unitat i la legalitat, però “dins de la legalitat hi ha un enorme camp per poder afrontar des de la política aquesta crisi”.

Per això, ha demanat a Rajoy que surti “del terreny d’allò que és obvi” i sigui “determinat i valent“, que tingui coratge i ofereixi confiança als espanyols, per poder resoldre aquesta crisi política.

El líder dels socialistes ha explicat que ha decidit trucar el president del Govern espanyol davant de la decisió “absolutament irresponsable” de Junts pel Sí i la CUP, que han presentat al Parlament una proposta de resolució que preveu el començament del procés independentista cap a la creació d’una República catalana i es proposa desobeir el Tribunal Constitucional.

I, davant d’aquest fet gravíssim i antidemocràtic portat a terme pels independentistes, que volen “situar Catalunya fora de la realitat“, han acordat mantenir un canal de comunicació obert al llarg dels pròxims dies.

Però, dit això, Sánchez ha insistit que és el moment de traslladar confiança als ciutadans, perquè està convençut que “al secessionisme i al seu comportament antidemocràtic se li pot guanyar amb la força de la llei, amb la força de la política” i amb els arguments “del diàleg i de la convivència”, que és en el que està el PSOE.

Sánchez ha insistit que sempre defensarà el respecte a la llei però, al mateix temps, ha recalcat que “comença a ser urgent que, a més de defensar la legalitat”, s’aposti per donar una resposta política a una crisi política des de la política.

Segons la seva opinió, la majoria dels catalans, com la majoria dels espanyols, el que volen és que la Generalitat i el Govern espanyol “en lloc de confrontar, dialoguin i trobin” una solució acordada.

El líder del PSOE ha coincidit amb Rajoy en què la maniobra de JxSí i la CUP és “una provocació antidemocràtica”, que, entre d’altres coses, “no respecta el veredicte de les urnes”.

Així, i tot i que ha assenyalat que cal entendre que 1,9 milions de persones van votar partits que estan a favor de les tesis independentistes, ha insistit que a Catalunya no hi ha una opinió majoritària a favor de la secessió.

Segons la seva opinió, el que han de fer els dirigents polítics és “apel·lar al que uneix i no al que separa”, com fan JxSí i la CUP amb la seva resolució.

“Intenten situar Catalunya fora de la legalitat i això em sembla no només una provocació, és un gest antidemocràtic i nosaltres no permetrem”, ha recalcat.

Sánchez creu que és perfectament possible sortir d’aquesta situació mitjançant la política i ha recordat que, per part del PSOE, la proposta concreta és la reforma de la Constitució que presentarà aquest dimecres a Madrid, que advoca per una Espanya federal que “articuli millor la unitat d’Espanya”.