Pedro Sánchez farà una nova oferta a Podemos

0
Pedro Sanchez Comite PSOE filtracions
Pedro Sánchez durant el Comité Executiu del PSOE | Foto: PSOE

El Secretari General del PSOE busca un acord contrarellotge amb les “forces del canvi” i els hi ofereix un “acord valent”

Pedro Sánchez aprofita les últimes hores abans de la primera sessió del debat d’investidura per aconseguir el suport de Podemos i les confluències. En el discurs que ha fet al Comitè Federal, el Secretari General del PSOE ha assegurat que farà una oferta d'”acord valent” que anirà “més enllà” del pacte que s’ha proposat a Ciutadans en algunes mesures.

La idea del Secretari General socialista és que les “forces del canvi” han d’estar unides per a què Mariano Rajoy no torni a governar. Quan acabi el Comitè Federal del partit, Pedro Sánchez i el seu equip enviaran una proposta d’acord a cadascuna de les formacions d’esquerres – Podemos, En Marea, En Comú Podem, Compromís i Izquierda Unida-Unidad Popular – per separat.

Aquests documents d’acord seran diferents entre ells i inclouran punts específics referents a cada formació, ja que segons afirmen des de Ferraz, amb Compromís i IU han arribat a trobar més punts en comú que amb Podemos, per exemple, ja que porten més temps negociant. La idea de Pedro Sánchez és “un acord coherent amb el de Ciutadans que serà valent i que anirà molt més enllà en les accions polítiques i d’esquerres”.

“Durant el dia d’avui a totes les forces del canvi d’esquerres els hi proposarem un acord, una oferta per a què se sumin al canvi i posin fi al Govern del PP”, ha dit Sánchez. “Reforçarà el pla d’emergència social, el mercat laboral, impulsarà la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic”, segons el líder socialista. Aquestes mesures són realment les que amplien els punts de l’acord amb Ciutadans, a les quals s’hi afegeixen les promeses de “reforçament de la igualtat d’oportunitats i la lluita contra la corrupció i que reconeixerà la nova política d’asil”.

Pedro Sánchez ha avisat que el pacte amb Ciutadans no es canvia i que “no té data de caducitat”. Tot i així, ha mostrat el seu compromís a impulsar altres mesures que no s’incloguin en el document acordat amb Albert Rivera i els seus. El Secretari General del PSOE creu que s’ha de fer fora Mariano Rajoy amb un “acord transversal i inclusiu”.

La reunió del Comitè Federal d’avui servirà per donar llum verda o no al pacte amb Ciutadans i als nous documents a enviar a les forces d’esquerres. Durant el cap de setmana, la militància socialista va votar sobre aquest pacte en una consulta no vinculant. La participació va ser més baixa del que Sánchez s’esperava, i només un 51,7% del total va votar. D’aquests, un 79% va avalar la proposta de pacte amb Ciutadans contestant a una pregunta en què no s’incloïa ni el nom de la formació.

Per la seva part, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja ha dit que no donarà suport a cap govern on Podemos i les confluències hi participin. Els de la formació taronja busquen el suport del Partit Popular tot i que Sánchez no hi està d’acord en un principi.