El secretari general del PSOE iniciarà avui amb el president del Govern en funcions la ronda de contactes per sondejar la situació després de la investidura fallida.

Sánchez es posarà en contacte amb la resta de líders dels altres partits amb presència al Congrés, a excepció d’EH Bildu, en funció de la seva representació parlamentària, de més a menor, han indicat les mateixes fonts.

El mateix líder socialista ha avançat en roda de premsa aquest mateix dilluns la seva intenció d’obrir una ronda de consultes amb tots ells amb la finalitat de trobar “entre tots una solució al fracàs de la investidura de Mariano Rajoy i a l’embús polític”.

En roda de premsa després d’una reunió de la Permanent de la Comissió executiva Federal, ha assegurat que no s’està “postulant per a liderar una alternativa”, “entre d’altres coses” perquè encara no sap quina és la posició de la resta de forces polítiques, però no ha descartat cap solució. Només ha deixat clar que el PSOE “no liderarà una altra investidura fallida” i que no va a fer president a Mariano Rajoy.

Sánchez ha justificat la seva decisió d’obrir aquesta ronda exploratòria -les reunions tindran el format i la publicitat que desitgin els seus interlocutors- que, tot i que Rajoy se’n vagi a quedar “de braços plegats” després del seu fracàs en la investidura, el PSOE no pot imitar aquesta actitud.

“Aquest entossudiment obliga a la resta de forces a parlar”, ha argumentat, afegint que el PSOE acudirà a aquest diàleg “de manera humil i generosa” per explorar solucions a l'”embús polític”, però remarcant que aquest pas endavant no pot interpretar-se com la seva postulació per ser president del Govern.