El líder socialista diu en una entrevista aspirar a trobar una entesa entre PSOE, Podemos i també Ciutadans

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, sap que està davant una oportunitat única per formar govern. Han passat 11 dies des de que el rei Felip VI el va proposar per a la investidura i des d’aleshores s’ha reunit amb tots els grups polítics de la Cambra i, en alguns casos, diverses vegades. El seu objectiu es trobar una entesa amplia que el permeti passar la segona ronda d’investidura (amb majoria simple).

En una entrevista que publica aquest divendres el diari 20 Minutos, Sánchez afirma “anar en serio” i demana al que ell anomena “totes les forces del canvi” a “donar un pas endavant”. Pel que es desprén a l’entrevista, el líder socialista sembla referir-se com forces del canvi a tots els partits menys el Partit Popular, tot i que també ha mantingut converses amb aquest.

Quan se li pregunta per Podemos, Sánchez confessa que encara “estan esperant” a Pablo Iglesias, tot i ser, a priori, el partit amb el que el PSOE podria arribar més fàcilment a un acord. Tot i això, reconeix que ha tingut millors sensacions ens les reunions amb altres formacions com Izquierda Unida i Ciutadans. Respecte això, destaca Pedro Sánchez com és possible aconseguir una entesa tant amb partits d’esquerra com de centre-dreta. Definitivament, el líder dels socialistes necessitarà que això sigui veritat ja que amb els seus 90 escons, necessita un vot favorable de Podemos o Ciutadans més l’abstenció de l’altre.

Tenim molt en comú amb Podemos i els estem esperant

“Podemos i Ciutadans no estàn tant lluny” opina Sánchez. Això sí, i malgrat les diferents converses que ha mantingut amb el líder ‘morat’, Pablo Iglesias, -la darrera aquest dimecres segons confessa-, Podemos només li ha ofert un pacte excloent a Ciutadans, el que deixaria amb poc marge a Sánchez per ser investit president. “Espero que l’exclusió de Ciutadans no sigui encara una línia vermella per Podemos”, reclama Sánchez, que acusa a Iglesias de no voler sentar-se i començar el diàleg. “Tenim molt en comú amb Podemos i els estem esperant”, repeteix en diverses ocasions durant l’entrevista.

Tot i que encara no vol donar gaires detalls, Sánchez es mostra optimista respecte la seva investidura. “Espero ser president al març”, afirma, argumentant haver aconseguit en aquests dies de negociacions suficients ‘sí’ i abstencions com per veure la llum al final del túnel. Per aconseguir definitivament el seu objectiu d’arribar a Moncloa, el líder socialista és conscient -i així ho demostra durant l’entrevista- que el seu principal repte ara per ara és aconseguir que Podemos i Ciutadans “treguin els seus vetos mutus”.

Govern plural

Quan se li pregunta si ja té pensat com serà el possible Govern, Sánchez confessar “tenir una lleugera idea”, amb noms i cognoms, tot i deixar clar que està obert a propostes, ja que és més que probable que alguns dels partits que facilitin la seva investidura demanin sentar-se al consell de ministres. Poc abans de que el Felip VI li dongués la responsabilitat de formar govern, Pablo Iglesias exigia a Sánchez ser vicepresident del seu “govern del canvi”.

No descarta Sánchez que el seu Executiu incorpori veus progressistes independents i, fins i tot, obre la porta a que Izquierda Unida i Compromís -desmarcat de les decisions de Podemos i amb quatre diputats que poden ser molt valuosos per Sánchez- entrin també a aquest govern plural que vol Sánchez. “No em tanco a res. Vull que el govern sigui el més estable possible”, detalla Pedro Sánchez, que no descarta la vicepresidència per Iglesias, tot i advertir que “primer hem de parlar dels problemes, no dels càrrecs”.

Compartir
Article anteriorEls preus confirmen la seva caiguda al gener
Article següentRubí vol renovar tots els seus parcs en dos anys
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]