El lider d’IU propsa una reunió a quatre entre PSOE-Podem-IU-Compromís per arribar a un acord mentre C’s sembla disposada a una abstenció

Pedro Sánchez té dues setmanes per aconseguir el que a estones sembla impossible i d’altres molt probable: reunir els suficients recolzaments per a que la votació per la seva investidura, prevista pel 2 de març, li sigui favorable. Sembla que Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida-Unidad Popular, està destacant com un dels millors amics de Sánchez en aquest objectiu.

Aquest dilluns Garzón ha proposat una reunió a quatre entre PSOE, Podem, la pròpia IU i Compromís (que es va presentar amb Podem a la Comunitat Valenciana però que s’ha desmarcat dels ‘morats’ al Congrés). La intenció de Garzón és que aquestes formacions s’asseguin per poder pactar un govern d’esquerres viable i estable. En especial, Garzón posa l’ull en aconseguir que PSOE i Podem, les dues grans forces polítiques en nombre de vots dins aquesta negociació, arribin a un acord que fins ara sembla complicat si ens deixem anar per les declaracions d’uns i altres, especialment les de Pablo Iglesias, el líder de Podem, que potser veient les enquestes, es mostre molt dur amb Sánchez i la possibilitat d’un acord de Govern.

Ciutadans, pròxim a l’abstenció

El to conciliador que mostra Garzón és només un dels dos detalls positius que s’ha emportat aquest dijous Sánchez -que encara no s’ha pronunciat sobre cap dels dos-. L’altre prové de l’altre gran força política amb la qual els socialistes miren d’arribar a un acord i amb la que, hores d’ara, semblen tenir millor sintonia, Ciutadans. El partit d’Albert Rivera ha obert la possibilitat d’un vot favorable en comptes d’una abstenció per Pedro Sánchez, sempre i quan l’entesa amb els socialistes “englobi tots els punts” que C’s ha posat sobre la taula. Així ho ha expressat el secretari general de C’s al Congrés, Miguel Gutiérrez, en declaracions a Antena 3, on ha deixat clar que aquesta abstenció només arribarà si hi ha acord amb els socialistes.

Per tant, la situació de Pedro Sánchez per ser investit president passa per un moment d’altes possibilitats. Té un mediador (Alberto Garzón) que pot ajudar-lo a arribar a un acord de govern amb les forces d’esquerres, amb les que, en principi, aprovarà la major part de les lleis durant el transcurs de la legislatura. D’altra banda, i també necessari per ser investit president, sembla que Ciutadans es mostra flexible a arribar a un acord (de mínims?) per abstenir-se i, així, garantir la investidura del líder socialista.

Compartir
Article anteriorNaranjo, Naranjo, Naranjo
Article següentDescarrila un tren de mercaderies a Riudecanyes
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]