El discurs del candidat a la investidura ha estat plegat de crides a Podemos i la resta de forces d’esquerra

Pedro Sánchez ha demanat suports per a la seva investidura en un discurs al Congrés dels Diputats que ha excedit per poc l’hora i mitja de duració. Des de l’inici, el propi Sánchez reconeixia molt difícil el fet de ser nomenat president en primera votació (on necessita majoria absoluta). Però si una cosa ha quedat clara al seu discurs ha estat la crida als partits d’esquerra a facilitar la seva investidura per poder iniciar un ‘govern del canvi’, concepte del qual el candidat del PSOE s’ha apoderat.

“Tot això és podria fer la setmana vinent”, ha expressat en nombroses ocasions durant el seu discurs Pedro Sánchez, en clara referència Podemos, als que ha acusat indirectament de bloquejar la seva investidura. De manera pragmàtica, el candidat socialista volgut deixar clar que “l’esquerra, per si sola, no suma”, i ha demanat comprensió a l’hora d’assumir la necessitat de “pactar amb forces de diferents ideologies”.

Aquest pragmatisme no sembla haver convençut al líder de Podemos, Pablo Iglesias, que pocs minuts després de finalitzar Sánchez el seu discurs ha comentat als haver sentit “més del mateix”, amb el que se suposa el vot de Podemos no serà diferent del ‘no’ a la investidura. Almenys a la primera votació. També en declaracions a mitjans, Óscar López, portaveu del PSOE, ha advertit a Podemos que “qualsevol de les 200 mesures presentades pel PSOE és millor que Rajoy”, malgrat reconèixer que el partit d’Iglesias vol anar més lluny que els socialistes.

Molts canvis, alguns provinents del programa electoral del PSOE i d’altres que s’han afegit al seu discurs fruit del pacte amb Ciutadans, ha proposat Sánchez en el seu discurs, en el qual ha marcat en tot moment diferència amb el Partit Popular, fins i tot en els temes econòmics. Durant tota la seva intervenció, els aplaudiments dels diputats socialistes i les recriminacions per part dels del PP (i a vegades d’altres partits) han estat constants.

En canvi, una mesura tant polèmica i que tant s’ha donat a conèixer del pacte amb Ciutadans com és la supressió de les diputacions provincials, ha estat omesa per Pedro Sánchez, malgrat sí apareixia al discurs que prèviament s’ha enviat des del PSOE a la premsa.

Aquest dimecres a les nou del matí es reprèn el debat d’investidura. Serà el líder del PP i fins ara president en funcions, Mariano Rajoy, qui tingui la paraula per replicar el discurs de Sánchez. Després de Rajoy, seran la resta de líders de l’oposició per odre d’escons els qui intervindran.

Quan acabin les rèpliques i contrarèpliques es procedirà a la primera votació d’investidura, en la qual Sánchez hauria d’obtenir la majoria absoluta de vots a favor. Si no ho aconseguís -no sembla que sigui així-, divendres hi hauria un segon debat d’investidura on Pedro Sánchez només necessitaria sumar més vots a favor que en contra. Malgrat les possibilitats són també escasses, en aquestes hores podrien avançar-se negociacions i res es pot descartar.

Compartir
Article anteriorDetingut a Brasil el vicepresident de Facebook per Amèrica Llatina
Article següentErrejón a Sánchez: “En política no es pot fer content a tothom”
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]