Campanya ‘de pel·lícula’ de la CUP pel 27S

0

 La CUP presenta el seu programa polític en format audiovisual. “Encara que no ho sembli, és un vídeo electoral”

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha estrenat avui el seu nou vídeo electoral. “Anaven lents perquè anaven lluny” és el nou espot de la candidatura “basat en realitats polítiques” de la CUP-Crida Constituent per les eleccions del 27S. Aquesta pel·lícula, feta per la productora independent Metromuster –la que va fer possible el projecte Ciutat Morta-, i filmada entre Bellpuig i Preixana, explica el programa electoral d’una manera poc convencional: un curtmetratge amb tocs d’estil d’una pel·lícula de Tarantino i amb l’essència d’un capítol de ‘Breaking Bad’.

[quote]“Aquí la despesa la controla la Troika. O deixem de pagar el deute o no tenim ni per una roda de bicicleta”[/quote]

La CUP ha comptat amb un pressupost de 400.000 euros, xifrat en funció de la representació al Parlament de Catalunya i, per tant, és el més modest. No obstant això, el vídeo, publicat avui a les 9 del matí, ha arrasat a la xarxa. Gràcies a la difusió a través de Twitter del tràiler que anunciava l’estrena d’aquest espot aquest dimecres, sota el hashtag #Governemnos, la pel·lícula ha arribat a passar les 100.000 visualitzacions a YouTube en un sol dia.

Una furgoneta que representa el procés sobiranista s’espatlla enmig d’una carretera, ha punxat una roda i el motor no funciona. Amb una música de pel·lícula de western de fons, David Fernàndez surt del vehicle. “Aquest camí és ple de pedres: les que ens posen ells i les que ens posem nosaltres mateixos”, diu mentre es lamenta de l’averia. Durant l’espot, en al·legoria al seu programa de partit, van apareixent altres membres de la CUP com Quim Arrufat, Antonio Baños, J. Manel Busqueta o Gabriela Serra, entre d’altres.

El vídeo fa referència a l’impagament del deute, quan l’economista Busqueta deixa caure: “Aquí la despesa la controla la Troika. O deixem de pagar el deute o no tenim ni per una roda de bicicleta”, o a l’eurofòbia, quan Baños treu un mapa d’Europa per orientar-se, Busqueta el doblega deixant només visible el territori dels Països Catalans.

[quote]David Fernàndez surt del vehicle. “Aquest camí és ple de pedres: les que ens posen ells i les que ens posem nosaltres mateixos”, diu mentre es lamenta de l’averia. [/quote]

Aquestes, però, no són les escenes més controvertides. En un moment del curt, un luxós Audi conduit per un incògnit amb una polsera de l’estelada para per oferir ajuda als protagonistes. “És que no anem al mateix lloc”, respon Gabriela Serra, i afegeix “i a més, no has passat la ITV”. L’incògnit marxa entre rialles malèvoles: “No us preocupeu. Nosaltres som la ITV”. La CUP deixa clar que tot i compartir objectius amb la resta de partits sobiranistes, la via per assolir-los no és la mateixa. “[La furgoneta] no corre gaire […], però ens porta allà on hem decidit”, conclou Serra. Uns moments després apareix la Queta, la mascota de la campanya ‘Dóna corda al català’, atropellada per un cotxe que va en sentit contrari a tota velocitat. Els protagonistes es pregunten cap a on es dirigeix el vehicle i Isabel Vallet respon: “Cap enrere”, mentre es pot llegir una senyal de direcció a peu de carretera que indica “Madrid 1978”.

El vídeo no deixa indiferent ningú. “Quan el motor és la gent”. Així acaba la pel·lícula de la CUP, mostrant com una munió de gent empeny la furgoneta -el procés- pel carril de l’esquerra, ja que “per la dreta, mai s’avança”.