Per què és important una pujada o baixada dels tipus d’interès?

0
Foto: BCE
Foto: BCE
Foto: BCE

Els Bancs Centrals prenen la decisió en funció del context econòmic del seu país o regió

 

És una pregunta que de tant en tant ens ve al cap, especialment si paguem mensualment un préstec o una hipoteca. “Per a què serveixen els tipus d’interès?”. I quan veiem noticies com les protagonitzades aquests dies per la Reserva Federal nord-americana, també ens preguntem què vol dir la pujada o rebaixa d’aquests tipus d’interès.

El tipus d’interès és el preu del diner. És a dir, és el percentatge per sobre dels diners que es presten que la persona o entitat a la que es presta els diners haurà de pagar. Això fa que tinguem sempre que pagar més diners dels que ens presten quan demanen un crèdit al banc. Aquest tipus d’interès el marca el Banc Central de cada Estat o, en el cas dels països que comparteixen l’euro, el Banc Central Europeu. La Reserva Federal és el nom que rep el ‘Banc Central’ dels Estats Units. Aquesta decisió del tipus d’interès la pren el Banc Central perquè és l’entitat responsable d’imprimir els diners i prestar-los als bancs, que seran, al final qui els prestarà a ciutadans i empreses.

Baixar i pujar els tipus d’interès

La decisió de baixar o pujar el tipus d’interès es pren segons el que necessiti el país o, en el cas de la zona euro, el conjunt d’estats. Un tipus d’interès baix facilita que els bancs puguin prestar diners a baix interès i, per tant, més persones estaran incentivades a demanar préstecs i consumir. Això, a mig termini, pot implicar un increment de preus i la coneguda inflació.

Per contra, un tipus d’interès alt provoca que aconseguir un préstec sigui ‘més car’ (perquè hauràs de pagar molt més del que has demanat) i, per tant, menys persones i empreses estan incentivades a gastar. D’aquesta manera es pot regular una possible ‘inflació’. Per tant, podem resumir que un tipus d’interès baix és bo en situacions de contracció econòmica, i un tipus d’interès més alt és ideal per controlar la inflació en bones èpoques.

El problema a la zona euro

Des dels inicis de la crisi hem pogut veure com, cada cert temps, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi des del 2011, surt en roda de premsa per anunciar un moviment –o el ‘no moviment’- en els tipus d’interès. Aquesta roda de premsa és molt seguida per la premsa però també per totes les entitats bancàries. Durant els primers anys de crisi eren aquestes compareixences més importants degut al problema d’inversió i consum intern que tenien els països més afectats per la crisi a Europa, els del Sud.

El problema a la zona euro és que hi ha molts Estats dependents de la decisió d’un sol Banc Central. I, com hem repassat, la pujada o davallada dels tipus d’interès responen al context econòmic del país i, com ha demostrat la crisi els darrers anys, cada país de la zona euro té una situació diferent. Com a mínim, podem identificar dos tipus de situacions: al Sud la situació es pitjor i es necessita un increment del consum per poder reactiva l’economia. Per tant, el Sud d’Europa necessitava un tipus d’interès baix que facilités el crèdit i el consum. D’altra banda, països com Alemanya tenen una situació més bona en la que és més important controlar la inflació que produeixen les inversions i exportacions. Per tant, a l’Europa central li interessava uns tipus d’interès més alts.

Trobem, doncs, que el BCE ha decidir entre dues opcions sabent que els països dependents necessiten ambdues i que són contradictòries. Les decisions preses, doncs, són fruit de les pressions polítiques en el cas europeu.

Compartir
Article anteriorNoms confirmats i noves filtracions dels nous Nexus
Article següentSubaru Levorg, un familiar amb cor de guerrer
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]