Per què es posen vermells els tomàquets?

0
Tomaquet quan agafa el color vermell
Foto: CSIC

Investigadors del CSIC ha descobert en quin moment els tomàquets prenen el seu color vermell característic

 

Investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (Csic) han descobert al centre de Recerca en Agrigenòmica (Crag) que els tomàquets adquireixen el color vermell quan maduren les seves llavors, ha informat aquest dilluns el centre en un comunicat.

L’estudi, publicat en la revista The Plant Journal, ha constatat que els tomàquets passen de tenir color verd a adquirir el vermell quan madura el fruit a causa de l’acumulació de carotenoides, com el betacarotè -precursor de la vitamina A- i el licopè -un potent anticancerigen-.

Els carotenoides són un grup de pigments essencials per a la vida de les plantes, ja que les protegeixen de l’excés de sol, és a dir, són fotoprotectores, i són precursores de la síntesi d’hormones.

En estudis anteriors amb la planta Arabidopsi s’havia demostrat que la síntesi de carotenoides està regulada pels fitocroms, que són receptors de llum que es troben en les fulles que permeten a les plantes detectar el tipus de llum rebuda i, per tant, obtenir informació de l’entorn.

Fins ara es desconeixia si aquests mecanismes actuaven també en fruits, com ha demostrat aquest estudi, dirigit per l’investigador del Csic Manuel-Rodríguez Concepció, amb la col·laboració de l’Institut Català de Ciències Fotòniques (Icfo).