Per què és tan important el Superdimarts?

0
Superdimarts Hillary Clinton Donald Trump
Un total de 12 territoris celebraran avui primàries o caucus per determinar el seu favorit. Foto: Europa Press.

Avui se celebra el Superdimarts als Estats Units, on es començarà a veure qui serà el guanyador a les primàries tan demòcrates com republicanes

El Superdimarts és un dels dies clau de la carrera cap a la Casa Blanca: és el dia en què se celebren un major nombre d’eleccions primàries i es reparteixen un major nombre de delegats. Normalment aquest dia sempre coincideix amb un dimarts de finals de febrer o març i és on es comença a perfilar la candidatura que anirà a les eleccions del pròxim any.

Aquest dia 1 de març, un total de 11 estats i un territori (Alaska) celebraran tant primàries com caucus per valorar les candidatures tant de demòcrates com de republicans. Concretament, a Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont i Virginia hi aniran els votants d’ambdós partits mentre que a Alaska només hi haurà eleccions republicanes.

La importància del Superdimarts és a causa de la celebració simultània d’eleccions en punts molt diversos de la geografia del país, el que ajuda a determinar cap a on anirà el vot de les persones del sud i del nord, o qui aconseguirà el vot de la població negra o migrada, per exemple.

De moment, és la demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump els que parteixen com a favorits a gran part dels estats. Ambdós han guanyat tres dels quatre processos de primàries i caucus celebrats des de l’1 de febrer, que es va donar el tret de sortida a Iowa. Avui es juguen 595 candidats de 2.340 en el cas republicà i 865 de 4.136 pel que fa als demòcrates. Així, qui guanyi avui tindrà quasi assegurada la nominació a les primàries.

Hillary Clinton ha aconseguit remuntar i deixar a Bernie Sanders enrere, fins al punt de aconseguir més de 50 punts de diferència a Carolina del Sud. “Deixi’m ser clar en una cosa aquesta nit. Aquesta campanya està començant. Nosaltres vam tenir una victòria decisiva a New Hampshire. Ella va obtenir una victòria decissiva a Carolina del Sud. Ara ve el Superdimarts“, anunciava Sanders en un comunicat després de saber-se la derrota.

El cert és que Bernie Sanders té difícil superar Hillary Clinton, ja que la candidata ha apostat per seguir amb l’estratègia d’Obama els anys 2008 i 2012 i ha anat a buscar el vot de la població negra, concentrada als estats del sud i que se sent més identificada amb el discurs del Clinton que amb el de Sanders. El senador de Vermont ha guanyat a aquells estats amb majoria de població blanca, com al seu estat i Maine, mentre que Clinton ha aconseguit estats com Texas. Ara bé, és Sanders qui aglutina el vot jove, on Clinton està més separada.

En el cas republicà, Donald Trump és el candidat preferit. Ted Cruz i Marco Rubio estan lluny d’aconseguir apropar-se a uns resultats similars als de l’empresari. Les votacions d’avui també determinaran quina serà l’estratègia a adoptar després del Superdimarts, ja que tot i que Trump tingui un domini clar i sòlid, el cert és que ha provocat moltes tensions internes al partit a l’haver-hi nombroses persones que pensen que amenaça les “essències republicanes”.

Donald Trump ha enfocat el seu discurs a la població blanca de classe mitjana-baixa, a la qual apel·la amb un discurs xenòfob en què diu que l’excés de migració és el causant de l’atur i del terrorisme. Si Trump segueix avançant amb aquest discurs, tant Cruz com Rubio hauran d’apostar per unir forces i apel·lar al vot republicà de la població hispana i migrada per així rebaixar el to i les polèmiques provocades per Trump i assegurar-se mínimament la victòria i la no desmobilització del seu electorat.