Per què l’Estat vol els meus diners? (VIDEO)

0

The West Wing ens ajuda a compendre els elements bàsics de la política econòmica tant de conservadors com socialdemòcrates

 

Sempre s’ha dit que El ala oeste de la Casa Blanca és una de les sèries polítiques de més qualitat de la televisió nord-americana –ara tenim House of cards o Borgen (danesa) aspirant al seu nivell, entre d’altres-.

Un dels moments més interessants que va deixar la sèrie és aquest vídeo de menys de dos minuts on entenem com funciona la política econòmica del partit Demòcrata (al qual pertany el president Barack Obama, per exemple) i que pot ser aplicable a bona part dels partits socialdemòcrates europeus (PSOE i Podemos a Espanya).

Per què es necessiten els impostos?

Per a que l’Estat pugui recaptar diners per finançar els serveis públics (Educació i Sanitat, per exemple), pagar el deute que contrau amb inversors i Estats i fer totes les inversions que calen

Què vol dir superàvit i dèficit?

Quan un Estat ha ingressat més diners (per mitjà dels impostos i altres partides) dels que ha gastat, es parla de superàvit. Per exemple, durant els primers anys del 2000 Espanya podia presumir de superàvit gràcies a les cotitzacions a la Seguretat Social que feien els nouvinguts que arribaren seduïts per la bona situació econòmica d’aleshores.

Si l’Estat gasta més del que ingressa (en pensions, interessos de deute, etc.), parlem de dèficit als comptes del país, una situació que si s’allarga en el temps pot causar una crisi econòmica important.

Si tenim superàvit, el govern ens torna els diners?

No. Sense importar la ideologia, no hi ha cap partit que treballi amb una idea així. Per norma, un govern conservador apostarà per aprofitar aquest superàvit per abaixar els impostos, mentre que un govern d’esquerres o socialdemòcrata apostarà per invertir aquests diners en més i millors serveis per a la ciutadania.

Quin problema diuen que té la idea socialdemòcrata?

El que podem veure al vídeo. Potser algú pensa que prefereix que li tornessin aquests diners que li van treure via impostos i que ara “li sobren” a l’Estat. És aquí on entra el concepte de paternalisme, normalment lligat als governs socialdemòcrates. En política, parlem de paternalisme quan l’Estat pren decisions pensant ell en el bé comú de tota la ciutadania, com si no es refiés de com gastaria els seus diners el ciutadà, com s’expressa, exageradament, al vídeo de El ala oeste de la Casa Blanca.

Compartir
Article anteriorUn accelerador de partícules de la mida d’una caixa de sabates
Article següentNou Volvo S90, elegància i tecnologia agafades de la mà
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]