El PIB puja un 0,8% a Espanya el primer trimestre

0
Diners euros
Foto: Europa Press

L’Estat acumula 12 trimestres seguits d’avenç econòmic malgrat el consum a les llars s’ha desaccelerat recentment

L’economia espanyola va créixer un 0,8% en el segon trimestre, de manera que ja acumula quatre trimestres consecutius creixent a aquest ritme, gràcies al consum de les llars i al repunt de la inversió, que van mostrar augments trimestrals del 0,7% i de l’1,3%, respectivament, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Aquest creixement del PIB del 0,8% iguala els registrats en els tres trimestres previs (tercer i quart trimestre del 2015 i primer trimestre de 2016) i és una dècima superior a l’estimació que ha fet l’INE a finals del mes passat (0,7%). Amb el repunt trimestral del PIB entre abril i juny s’encadenen ja 12 trimestres d’avenços.

El consum de les llars va continuar creixent en el segon trimestre (+0,7%), tot i que a un ritme tres dècimes inferior al del trimestre anterior. Per contra, la despesa pública va recular un 1,6%, en contrast amb l’avanç del 0,7% que havia experimentat entre gener i març. La despesa de les institucions sense fins de lucre al servei de les llars també va trepitjar el fre i s’ha reduït un 0,3% en el segon trimestre, davant del creixement del 0,7% que va registrar en el primer trimestre.

Mentre que el consum de les llars va desaccelerar el seu ritme d’avanç en el segon trimestre, la inversió ho va incrementar un punt, des del 0,3% del primer trimestre a l’1,3% en el segon. Dins de la partida d’inversió, la dirigida al sector de la construcció va tornar a taxes positives i ha augmentat un 0,9%. També va accelerar la inversió en béns d’equip, que ha avançat un 2,2%, per sobre de l’augment del 0,9% registrat en el primer trimestre.

En el segon trimestre, les exportacions van créixer un 4,3%, davant del descens del 0,4% que van experimentar en el trimestre anterior, mentre que les importacions van pujar un 2,7%, accelerant en 2,3 punts el creixement trimestral del període gener-març.