Repassem quins han estat els pilots catalans que han passat per la història de la categoria reina de l’automobilisme

Els esports de motor a nivell mundial sempre s’han caracteritzat per una forta presencia de pilots catalans. A dia d’avui MotoGP sigui el màxim exponent d’aquesta afirmació, però també altres competicions com el Trial. Però l’automobilisme no s’ha vist tan nodrit en aquest aspecte, en part per culpa de l’elitisme que rodeja aquest món des del minut zero. Les motos son més accessibles, en canvi els cotxes requereixen de masses esforços econòmics que no tothom pot assumir.

Tot i aquest inconvenient i tenint a la vora el Gran Premi de Fórmula 1 de casa nostra que es celebra al Circuit de Barcelona-Catalunya, volem repassar quins han estat els pilots catalans que han passat per la història de la categoria reina de l’automobilisme.

Francisco Godia (1951, 1954-1958)

Nascut a Barcelona, va participar a la Fórmula 1 durant les temporades 1951-54-56-57-58 i, en totes elles, ho va fer pilotant un Maserati. El seu debut al 1951 va ser durant el Gran Premi d’Espanya que es celebrava al Circuit de Pedralbes y la seva millor posició en un mundial va ser durant la temporada de 1956 acabant novè gràcies a l’obtenció de sis punts. Es va retirar l’any 1969 però va seguir lligat al món del motor, fins i tot tenint influència en la construcció del Circuit de Catalunya. Actualment té un museu al seu nom a la ciutat de Barcelona.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Francisco Godia pilotant el Maserati

Juan Jover (1951)

Igual que Godia, també era nascut a Barcelona i també va debutar en el mateix Gran Premi d’Espanya de 1951. Això sí, el seu pas va ser fulgurant ja que només va córrer aquesta cursa, la qual no va poder acabar a causa del trencament del motor del seu Maserati.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Juan Jover en la seva única cursa a la Fórmula 1

Alex Soler Roig (1970-1972)

També de Barcelona, Soler va participar en deu grans premis durant els anys 1970-71-72 però amb la mala sort de no haver acabat cap d’ells. La primera temporada va córrer amb Lotus, la segona amb March i la tercera amb BRM. Tot i així, els seus èxits van ser fora de la categoria reina, en campionats de turismes (nacionals i europeus) i també en ral·lis.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Alex Soler amb el March

Luis Pérez-Sala Valls-Taberner (1988-1989)

El pilot barceloní va començar la seva carrera automobilística en categories de promoció amb l’objectiu d’arribar algun dia a la Fórmula 1. A base d’un gran pilotatge i de bons resultats, va aconseguir la seva fita participant a la categoria reina durant les temporades 1988-89. Va córrer un toral de 32 grans premis pilotant el poc competitiu Minardi-Ford. Aquesta situació va provocar que només aconseguís un punt (Gran Premi de Gran Bretanya de 1989) en les dues temporades. La seva carrera automobilística va prosseguir en altres categories i al 2012 va tornar a la Fórmula 1 com a cap d’equip de HRT F1 Team.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Luis Pérez-Sala amb el Minardi

Pedro de la Rosa (1999-2002, 2005-2006, 2010-2012)

El pilot català amb més grans premis disputats a la Fórmula 1 amb un total de 105 curses. Va pilotar amb Arrows, Jaguar, McLaren-Mercedes, Sauber i, finalment, HRT. La seva millor temporada va ser la de 2006 quan va entrar a meitat del campionat després de la retirada de Juan Pablo Montoya. Aquell mateix any va aconseguir el seu primer i únic podi a la Fórmula 1 quedant segon al Gran Premi d’Hongria. Tot i així, la seva faceta més coneguda és la de provador. En aquest sentit, va treballar per Jordan (1998), McLaren-Mercedes i Ferrari. Actualment exerceix com a comentarista.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Pedro de la Rosa segon al Gran Premi d’Hongria del 2006. Al seu costat Jenson Button

Marc Gené (1999-2000, 2003-2004)

Igual que Pedro De la Rosa, el pilot de Sabadell també és més conegut per la seva feina de provador, sobretot a bord de l’escuderia Ferrari, de la qual encara es manté lligat. Tot i així, el seu major èxit a la Fórmula 1 va venir de la mà de Williams quan va córrer el Gran Premi d’Itàlia de 2003 en substitució de Ralf Schumacher. En aquella cursa va acabar cinquè, certificant el seu millor resultat a la categoria reina. També va ser un èxit el punt que va aconseguir a Minardi, escuderia amb la qual es va estrenar en aquest ‘circ’.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Marc Gené am el Minardi

Jaume Alguersuari (2009-2011)

El pilot que, de moment, tanca el cercle. Va ser pilot oficial de Toro Rosso des del 2009 fins al 2011, aconseguint ser el pilot més jove en debutar a la Fórmula 1, rècord que ara li ha pres Max Verstappen. Els seus millor resultats van ser dos setè llocs en els Grans Premis d’Itàlia i Corea del 2011. El seu últim any va ser una mica turbulent, amb declaracions seves que no van afavorir gens la seva continuïtat a la F1. Recentment, i amb només 25 anys, va decidir retirar-se de l’automobilisme per “falta de passió”.

Pilots catalans a la història de la Fórmula 1 | Diari Català
Jaume Alguersuari amb el Toro Rosso