El pla de Barcelona contra el ‘top manta’

0
Gerardo Pisarello 2
El tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello | Foto: Europa Press

El govern municipal intensificarà la intervenció policial contra el ‘top manta’ i es multaran als compradors

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha garantit aquest dijous que la Guàrdia Urbana intensificarà la seva intervenció policial davant del top manta i ha anunciat que l’Ajuntament posarà en marxa 40 plans d’ocupació dirigits als col·lectius de manters que començaran “tan aviat” com es detallin els beneficiaris.

“Aquest ajuntament no permetrà la utilització de l’espai públic per fer aquesta activitat, i molt menys quan es produeix de manera invasiva i abusiva”, ha argumentat Pisarello, que ha explicat que es podran acollir a aquests nous plans –que se sumen a 11 més que ja es van impulsar– persones que hagin estat a la ciutat des del juliol de l’any passat, una cosa que hauran de demostrar a través de l’empadronament.

Els 40 plans d’ocupació es distribuiran en deu per a activitats de dinamització i suport d’espais comunitaris; 15 per a rehabilitació d’escoles, i 15 més per a rehabilitació d’equipaments públics, neteja i adequació de l’espai públic, ha detallat Pisarello, que ha ressaltat que també estan treballant en altres vies com un projecte cooperatiu desvinculat de la venda de productes il·legals.

Entre 500 i 800 venedors ambulants

Després d’assenyalar que no tenen un cens exacte de venedors i que els xifren entre 500 i 800, ha dit que és prioritari actuar contra les xarxes organitzades que importen els productes, anant a l’arrel del problema i no als que veu com els més febles, i ha subratllat: “No es tracta de perseguir persones, sinó la pràctica de la venda ambulant.”

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha destacat en una roda de premsa que “cap de les respostes policials es poden descartar”, incloent-hi intervencions amb decomisos i també de saturació dels espais per evitar que es col·loquin els venedors ambulants, una cosa que no impedirà que es desatenguin altres zones de la ciutat, ha ressaltat.

Ha defensat que es mantindrà el dispositiu policial en els entorns del Port i s’estendrà al passeig Joan de Borbó, “on s’han traslladat nombrosos venedors”, i després ha demanat seguir col·laborant amb la resta de cossos policials i, preguntat per si es desallotjarà alguna de les zones, ha dit que actuacions d’aquest calibre han de fer-se en coordinació amb els Mossos d’Esquadra i que no pot detallar-ho sense aquest treball previ amb la Policia catalana.

“Prioritzarem aquesta problemàtica. Destinarem els recursos que sigui possible destinar amb operacions policials que respecten sempre el principi de proporcionalitat”, ha assegurat Recasens, que ha recordat que es coordinen amb altres cossos policials a través de la comissió específica de la Junta de Seguretat i que també tracten l’assumpte amb institucions com la Fiscalia, l’Agència Tributària i la Sindicatura.

Sobre el nombre d’agents que intervenen en actuacions de saturació, Recasens ha dit que varia segons els recursos dels quals disposen la Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària en funció de si hi ha alguna urgència i dels llocs fixos antiterroristes, i ha defensat que aquestes actuacions “s’han mostrat suficients” perquè han evitat la presència de manters.

 

Multes a compradors

Pisarello ha destacat que posaran en marxa a mitjan juliol una campanya informativa dirigida també a turistes sobre les conseqüències del top manta i per fomentar el comerç local, i que intensificaran les multes a compradors, que poden arribar als 500 euros i de les quals s’han imposat més de 150 aquest any i 235 el 2015.

“De la mateixa manera que diem que no podem tolerar un ús abusiu de l’espai públic amb una pràctica il·legal, donarem informació sobre drets bàsics, sanitat, habitatge i alimentació i buscarem vies per a la regularització d’aquests col·lectius”, ha destacat Pisarello, que ha ressaltat que s’han destinat dos milions a euros a reforçar l’atenció social de l’Oficina del Pla d’Assentaments i ha demanat despenalitzar el top manta.

 

Pla “insuficient” pell PP

El líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, creu que el pla presentat aquest dijous pel primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, per combatre el top manta a la ciutat “arribar tard i és insuficient”, i ha considerat que el Govern municipal és permissiu amb la venda ambulant il·legal.

En declaracions als mitjans, Fernández ha dit que cada projecte presentat pel Govern municipal és “la constatació d’un fracàs i de les seves polítiques”, i ha lamentat el tractament de la situació per part de l’Ajuntament.