La Cambra baixa ha decidit portar al Govern en funcions al TC a causa de la incompareixença de tres ministres

El Congrés dels Diputats ha aprovat portar al Tribunal Constitucional la seva indignació amb el Govern en funcions.  La situació es produeix a causa de la negativa de l’Executiu a comparèixer davant el Congrés després de diverses citacions. El Govern es nega a ser controlat per l’actual Cambra Baixa, el que ha provocat la decisió parlamentaria de promoure un conflicte d’atribucions. La conjuntura és única i insòlita en la història de la democràcia a causa de la interinitat del Govern.

La decisió ha sigut presa per dos terços de la Cambra, és a dir, tots els grups excepte el Partit Popular han aprovat el ple i han acusat a Mariano Rajoy de menysprear al Parlament. Fins ara, tres ministres del Govern en funcions han plantat el Congrés. Primer, va ser el Ministre de Defensa, Pedro Morenés; després, la Ministre de Foment, Ana Pastor; i finalment, un dia més tard de la decisió de la Cambra, el Ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz.

Segons Daniel Polo, d’Aldana Abogados, l’article 110 de la Constitució Espanyola determina la reclamació per part de les Cambres i de les Comissions de la presencia dels membres del Govern. Polo matisa: “El que passa és que el PP pensa que no es aplicable aquest article perquè ells no són Govern facultats en l’executiu per la confiança de la Cambra. De manera que, consideren que no han de comparèixer perquè estan en funcions, encara que seria un acte de democràcia i de transparència”.

A partir d’ara, el Govern té un mes per respondre els requeriments del Congrés i revocar la decisió de sotmetre’s al poder de la Cambra. No obstant això, és més que probable que el conflicte d’atribucions no arribi al Tribunal Constitucional abans del 2 de maig, dia que es dissolen les Cambres si no hi ha investidura. “No hi ha moltes esperances en una decisió purament jurídica del Tribunal Constitucional, ja que es tracta d’un tribunal massa polititzat. Una decisió del TC ràpida i que porti al Govern en funcions del PP a comparèixer davant la Camara, quan la majoria dels seus Magistrats han sigut nombrats per aquest partit, seria sorprenent”, senyala Polo.

La incompareixença de tres ministres de Govern i l’aprovació per dos parts de les cambres de la decisió de portar-ho al TC han deixat en evidència les intencions del Partido Popular. Polo confessa que “la compareixença no és vista com una bona opció de cara a unes més que presumibles eleccions”. La decisió del ple ha coincidit amb la compareixença de Mariano Rajoy davant de la Cambra baixa per donar compte de la crisi del refugiats.