El ple d’emergència social es carrega de bones intencions que l’oposició vol traduir en mesures mentre el Govern defensa la manca de recursos

 

No repetir el fracàs del ple sobre l’emergència social de 2014. Aquesta era la premissa que compartien els sis grups polítics durant la jornada d’aquest dimecres en el ple monogràfic que es duu a terme a petició de PSC i Catalunya Sí Que Es Pot. Més enllà d’aquesta idea, les diferents intervencions van deixar veure diferències entre Govern i oposició a l’hora de posar-se a treballar per reduir el nombre de catalans en risc de pobresa i d’aplicar mesures per recolzar les famílies més necessitades.

Per una banda, l’oposició –amb Ciutadans i els partits que van demanar el ple al capdavant- van exigir a l’Executiu de Carles Puigdemont que apliqués mesures concretes que afectin en positiu a la societat. També en aquest sentit va expressar-se la portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Teresa Crespo, que va alertar de que, malgrat sembla sortim de la crisi, encara hi ha moltes famílies que pateixen a Catalunya.

Per la seva banda, el govern defensava, com ho va fer Artur Mas fa dos anys, que no hi ha diners. “Tot i que ens diuen que l’economia va millor, la nostra realitat és que no va tan bé”, va dir la consellera de Presidència, Neus Munté, des del faristol del Parlament. Des del Govern també es va apel·lar a la plena sobirania catalana per poder tenir més recursos per garantir un bon pla de xoc d’emergència social.

Aquest punt, el de les referències independentistes, va encendre els ànims a parts iguals per tots els grups de l’oposició. “No es pot convertir un ple sobre la pobresa en una declaració independentista”, va reclamar Lluís Rabell, líder de Catalunya Sí Que Es Pot. “La solució màgica no és la independència”, deia per la seva banda Inés Arrimadas, líder de Ciutadans al Parlament.

 

La CUP no es compromet amb els pressupostos

Des de la CUP, que van pactar un pla de xoc amb Junts pel Sí per garantir la investidura de Carles Puigdemont, es va reclamar que es destinin tots els recursos previstos en la lluita contra la pobresa que, en paraules de Gabriela Serra, “està a 20 minuts d’aquest Parlament”.

En concret, tant des de la CUP com la resta de grups es va criticar que alguns recursos, com els 10 milions per ajudar a pagar els rebuts energètics, no s’hagin repartit encara. També es va recordar al Govern que el pacte amb la CUP implica una despesa de 270 milions d’euros del pressupost de 2016, que queda encara per aprovar. Segons alguns mitjans, la CUP encara no s’ha compromès a aprovar-los i tampoc ho va fer durant el ple d’aquest dimecres.

 

Mesures per aprovar

Aquest dijous a la tarda, el ple del Parlament votarà sobre les mesures concretes que han de resultar d’aquest monogràfic sobre la pobresa i l’emergència social. En concret, les beques menjadors, la Renda Mínima d’Inserció (RMI) i les ajudes per evitar les conseqüències de la pobresa energètica seran temes pels quals es proposaran mesures pràctiques.

A més, tots els grups de l’oposició –excepte CUP- proposen la creació d’una comissió de seguiment per garantir que totes aquelles mesures que s’aprovin s’acabin complint i que, en definitiva, aquest ple no acabi en paper mullat.

 

Compartir
Article anteriorAíto, 50 anys lligat al bàsquet
Article següent150è aniversari del naixement de Ramon Casas
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]