El PNB espera que Otegui sigui candidat a lehendakari el 25S

0
PNB Itxaso Atutxa
La presidenta del BBB del PNB, Itxaso Atutxa | Foto: Europa Press

Des del PNB consideren que Otegui “ha complert amb la Llei” i té tot el dret a presentar-se com a cap de llista a les eleccions basques

La presidenta del BBB del PNB, Itxaso Atutxa, espera que Arnaldo Otegi sigui candidat a lehendakari per EH Bildu en les pròximes eleccions autonòmiques del 25 de setembre, perquè “ha complert amb la Llei”. Atutxa diu espera que el secretari general de Sortu “sigui candidat en les pròximes eleccions”.

Itxaso Atutxa ha apuntat que “l’ofensiva” perquè no sigui així, “una vegada més és dels mateixos, el PP, Ciutadans i UPyD”. “L’única cosa que intenten és treure o restringir la capacitat que un partit té de decidir lliurement qui és el seu candidat, si ha complert amb la Llei, com ha complert Arnaldo Otegi”, ha conclòs.

Pel que fa a possibles acords postelectorals al País Basc, ha assegurat que el seu partit no tanca la porta a “parlar amb ningú” i creu que, “possiblement”, els acords seran “de mínims”. En declaracions als mitjans de comunicació realitzades a Bilbao, Atutxa ha afirmat que caldrà veure, “primer, com queda la distribució dels escons del Parlament al País Basc, igual que passa en aquest moment al Parlament espanyol”.

Segons la seva opinió, cal esperar per conèixer “quina força té cadascun dels partits i, després, veure amb qui arribem, possiblement a acords de mínims, perquè l’afinitat ideològica al País Basc també és molt variada”. “Però hem demostrat el PSE-EE i el PNB que hem estat capaços de tenir un acord nacional al País Basc, que, després, s’ha implementat als territoris històrics, i que hem baixat, fins i tot, en l’àmbit municipal”, ha manifestat.

 

Esperar al 25S per parlar de pactes

Per aquesta raó, ha dit que el seu partit “no es tanca a parlar amb ningú amb vista a les eleccions autonòmiques, però, sobretot, a la posterior configuració de Govern”. “Haurem d’esperar encara a veure quina és la distribució de forces i amb qui dóna possibilitat, perquè això també depèn de l’aritmètica i amb qui donen prou els números per poder tenir un Govern estable, que és el desig que el PNB té i el nostre candidat, Iñigo Urkullu”, ha afegit.

Itxaso Atutxa ha manifestat que també a Biscaia es pensava en les eleccions municipals i forals que, “si entra una nova força en les Juntes Generals”, el PNB també baixaria. “En canvi, traiem un ‘juntero’ més”, ha recordat. En aquest sentit, s’ha mostrat “molt optimista” amb vista a les autonòmiques. “Creiem que, tenint com tenim, sens dubte, el millor candidat i amb moltíssim respecte als altres -que espero que tots tinguin la possibilitat de presentar aquell candidat que les seves bases han elegit- haurem d’esperar, perquè crec que la força del PNB serà suficient per necessitar menys suports que els que, en principi, a Espanya necessiten altres partits”, ha indicat.