Els bons pronòstics del CIS esperonen a Podem, que fara sentir encara més a un Sànchez conscient que no pot fracassar en les negociacions

 

Malgrat tenir 21 diputats menys al Congrés dels Diputats, Podem té més força negociadora que el PSOE. És cert que Pedro Sánchez, a qui dilluns el rei Felip VI li va fer l’encàrrec de formar govern, tanteja no només a Podem per mirar d’obtenir els suports necessaris per ser investit president. Però segur que el líder socialista és conscient que un pacte amb Ciutadans podria suposar un càstig polític per una formació en principi d’esquerres com la seva i li seria més difícil obtenir el suport de la militància, necessari per a qualsevol pacte tal i com ell mateix va determinar en el darrer Consell Executiu del seu partit.

Podem, a banda de ser qui millor pot garantir a Sánchez la Moncloa, és un partit que es troba en bon moment de forma. La darrera enquesta del CIS, publicada aquest dijous, diu que la formació de Pablo Iglesias seria la segona força del país, superant al PSOE. L’electorat d’esquerres sembla, doncs, cada vegada més inclinat a votar ‘morat’ i, el que es pitjor per Sánchez, repetir eleccions seria nefast pel seu partit –les estadístiques ho diuen- i, especialment, pel seu lideratge –“molts són els que anirien al seu funeral polític” comentava aquest dijous al matí un analista polític a la Cadena SER-.

Si repetir eleccions no és una opció, Sánchez sap que només té una oportunitat de negociar la seva investidura. I, per la seva banda, Podem sap que té la paella pel mànec i podria forçar Sánchez a concessions que de ben segur li crearan encara més intenses reprimendes a l’interior del partit. Qui sap fins i tot si la demanda de Pablo Iglesias de ser nomenat vice-president en aquest “govern del canvi” que va proposar divendres passat –tant criticada la proposta com la posada en escena- podria ser finalment una realitat, en cas de veure’s Sánchez sense alternativa.

“Per tal de formar govern mirarem tant a esquerra com a dreta”, va dir Sánchez pocs minuts després de que es fes públic l’encàrrec de Felip VI cap a ell, però fins i tot aconseguint el recolzament de Ciutadans –de nou: amb el que podria suposar de cara a la militància-, a Sánchez encara li faltaria obtenir molts més recolzaments. Si abans de la publicació del CIS diversos mitjans no donaven per descartada una abstenció de Podem a aquest pacte PSOE-C’s, amb la força moral que han obtingut els de Pablo Iglesias, costa de creure que ara l’aliança amb Albert Rivera sigui una opció per un cada vegada més pressionat líder socialista.

Compartir
Article anteriorLa ONU dóna la raó a Julian Assange
Article següentAquest dissabte s’inicia la refundació de CDC
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]