Podem assumeix que encara no està en condicions

0
Carolina Bescansa
Foto: Europa Press
Carolina Bescansa
EP: Carolina Bescansa

Bescansa admet que “en aquest moment el PP guanyaria les eleccions”

La secretària de Programa i Anàlisi Política i Social de Podem, Carolina Bescansa, ha reconegut aquest dimarts que la seva formació és conscient que en aquest moment no estan “encara” en condicions de guanyar les pròximes eleccions generals del 20 de desembre, tal com assenyalen les enquestes, fins i tot les pròpies.

“Som realistes. Ara mateix creiem que no estem en condicions de liderar un govern al nostre país, per això d’aquí al 20 de desembre hem de treballar durament perquè això sigui així”, ha assegurat a la roda de premsa posterior al Consell de Coordinació que ha ofert a la seu del partit morat.

Així, Bescansa ha admès que “en aquest moment el PP guanyaria les eleccions” i ha assenyalat que, segons les seves dades, es produiria un “empat tècnic” entre PSOE, Ciutadans i Podem, si bé ha defensat que d’aquí al 20 de desembre encara “poden passar i passaran coses molt rellevants”. “Queda molt temps històric entre el 13 d’octubre i el 20 de desembre”, ha postil·lat.

[quote]”Hi ha un empat tècnic entre Podem, PSOE i Ciutadans, però també que crec que d’aquí al 20 de desembre passaran coses que resoldran aquest empat tècnic, preveig i espero que a favor de Podem, però arribarem al 20 de desembre amb aquesta situació”, ha insistit.[/quote]

Així, la responsable d’Anàlisi Política i Social de la formació ha afirmat que Podem manté la mateixa cautela de sempre davant de les enquestes, tant davant de les que realitzen internament com les d’altres organismes, tot i que en aquest moment no hi apareguin com a guanyadors.

Alhora, ha assegurat que ara mateix existeix una “enorme volatilitat electoral”, ja que “per primera vegada en molts anys el percentatge d’electors que està disposat a modificar el seu vot respecte a les últimes eleccions generals del 2011 supera el 50%”. “I sabem que el vot no ha cristal·litzat”, ha postil·lat.

En aquest sentit, ha explicat que en els sistemes electorals, “el vot és l’última cosa que es mou” i que tot i que ja han cristal·litzat les opinions “molt negatives sobre la gestió del Govern espanyol i el PSOE”, encara “han de cristal·litzar les opinions relacionades amb nous actors”.

“En la mesura que el vot és el final d’una cadena de decisions poc cristal·litzades, ara mateix és molt difícil fer estimacions electorals”, ha argumentat per reconèixer a continuació, tot i això, i sent”realistes”, Podem ara mateix és capaç de guanyar les eleccions.

Sobre les causes de la baixa d’expectatives de Podem al llarg dels últims mesos, Bescansa ha eludit enumerar els possibles errors que ha comès la formació, i ha afirmat que “no existeix una única raó vinculada a Podem” sinó que té a veure amb “el que ha ocorregut en aquest país”.

“A Podem estem preparats per governar. Vam néixer per arribar al 20 de desembre i presentar-nos a les generals. Estem preparats per competir, per sortir a guanyar i per governar si ho aconseguim. Aquest és el nostre objectiu. El que també creiem, i així ho diuen les nostres enquestes internes, és que encara no hem aconseguit l’objectiu”, ha assenyalat, després de ser repreguntada pels motius de la seva baixada a les enquestes.

[quote]”És molt probable que assistim a un escenari en el qual les opcions que creixeran siguin les que representen el canvi real al nostre país i treballarem per això”, ha afirmat, per defensar, tot i això, que la seva formació està “preparada per governar”.[/quote]

QUE ELS ESPANYOLS ESCULLIN LA SEVA FESTA NACIONAL

D’altra banda, preguntada sobre les crítiques d’alguns dirigents de Podem a la celebració la Festa Nacional, la dirigent ha afirmat que “sempre són respectuosos” però que, segons la seva opinió, “hi ha moltes dates al país que la gent voldria escollir per fer la Festa Nacional”.

“Les festes han de ser moments de trobada, espais on la gent tingui la possibilitat de dir quines dates o quins esdeveniments de la història del nostre país li semblen més rellevants i cregui que pot tenir més sentit fer”, ha defensat.

Alhora, sobre l’absència del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, a la recepció que van oferir els Reis al Palau Reial després de la desfilada del 12 d’Octubre, Bescansa ha argumentat que per al seu partit, el “patriotisme” és “defensar els interessos de la gent”.

Aquest és el motiu que, segons Bescansa, Iglesias es trobés dilluns al Parlament Europeu registrant una pregunta perquè la Comissió Europea aclareixi si ha rebut pressions del Govern de Mariano Rajoy per ajornar el seu dictamen sobre el projecte de pressupostos generals de l’Estat del 2016, en el qual Brussel·les veu “riscos d’incompliment” dels objectius de reducció de dèficit compromesos amb la Unió Europea.

Sobre aquesta qüestió, la dirigent ha criticat que el Govern de Rajoy ha redactat uns Pressupostos amb fins merament “electoralistes”, amb els quals “no ha estat capaç ni d’enganyar als seus aliats de la Comissió Europea”.

RENEGOCIAR LA REDUCCIÓ DEL DÈFICIT AMB BRUSSEL·LES

Davant d’aquesta situació, Bescansa ha defensat la necessitat de reclamar a Brussel·les una renegociació dels marges temporals per assumir la reducció del dèficit, una cosa per a la qual, segons Podem, “hi ha marge”, perquè els països de la Unió Europea han incomplert “més de cent vegades” el pacte d’estabilitat.

[quote]”Cal fer una planificació progressiva de la reducció del dèficit, intentar ampliar els terminis per a la reducció del dèficit. Si s’aconsegueix, que no hi ha raons per pensar que no perquè el pacte d’estabilitat s’ha incomplert més de cent vegades, significa un increment dels recursos”, ha explicat.[/quote]