Podem creu que Fachín es precipita en obrir ara la seva candidatura a líder a Catalunya

0
Podem
Sergio Pascual, secretari d'organització de Podem. Foto: Europa Press

El secretari d’organització de Podem, Sergio Pascual, argumenta que encara no s’ha pogut fer balanç de les confluències i que continua oberta la negociació del Govern espanyol

El secretari d’organització de Podem, Sergio Pascual, ha considerat que el diputat del Parlament Albano Dante Fachín es precipita obrint el debat sobre el pròxim líder a Catalunya, quan encara no s’ha pogut fer balanç de les confluències SíQueEsPot i EnComúPodem, i a més continua oberta la negociació del Govern espanyol.

En una entrevista a Europa Press, Pascual ha recordat que Podem sempre està debatent sobre com li va dins de SíQueEsPot i d’EnComúPodem, sobre l’exitós projecte de les eleccions generals “i el no tan exitós en les catalanes, i sobre el moment polític que es viu a Catalunya en una possible recomposició del país amb diferents models“.

“Mentre no s’avanci en aquest debat – que és el debat important i ocupa a Podem i no a mi – i no es vagin decantant posicions, no sembla que tingui molt sentit que ens posem a parlar sobre qui representa aquestes posicions, que encara no s’han decantat”, ha dit referint-se a la corrent que Fachín va presentar dimecres per a una candidatura a la Secretaria General, que a més s’ofereix a ocupar.
Pascual interpreta que la corrent de Fachín – que inclou el diputat del Parlament Joan Giner – defensa fer un procés d’elecció a Catalunya i com més aviat millor: “Totalment d’acord”. “Ens agradaria que aquest procés aterrés en una organització el més sòlida possible, i per això entenem que no sembla propici barrejar el debat d’investidura amb el debat intern“, ha afegit en l’entrevista que ha fet durant una visita a Barcelona per reunir-se amb membres de l’organització de Podem i abordar aquest debat.

 

“La confluència a SíQueEsPot ha estat un recorregut convuls”

A més, demana respectar els membres de Podem que aborden el debat de les confluències catalanes, que en molts casos porten molt poc temps de vida en els espais de treball conjunt – EnComúPodem treballa com a tal des del 20 de desembre, data de les generals -.

“Els que participen en aquest espai encara no han tingut temps de decidir la dinàmica de treball. SíQueEsPot té una mica més de recorregut, però especialment convuls“, ha recordat referint-se a les discrepàncies que el mateix Fachín ha dit tenir amb ICV en una carta que va enviar a la militància de Podem.

Pascual no rebutja que Fachín es postuli per liderar Podem: “Quan arribi el moment en què hi hagi eleccions internes, si es vol presentar, doncs benvingut sigui. Qualsevol és lliure de presentar-se en qualsevol procés de Podem. Només fa falta l’aval d’un òrgan o cercle territorial”.

Sobre les declaracions de Fachín que pretén que l’organització de Podem es dibuixi des de Catalunya i no des de l’organització estatal, ha replicat que és Catalunya qui decideix els seus òrgans i ha negat que l’executiva central decideixi qui és el seu candidat.

“En absolut. Quan arribi el moment, posarem els recursos tècnics perquè es doni el procés electoral. Mentrestant, ningú pot saltar-se o deixar de saltar-se un procés, perquè no hi ha cap procés obert”, ha recordat.

 

Possibles alternatives a Fachín

Sobre els noms que s’han sentit alternatius a Fachín, Pascual ha recordat que Jèssica Albiach és diputada de SíQueEsPot, que Marc Bertomeu és secretari general de Barcelona i que Raimundo Viejo és diputat d’EnComúPodem: “Per tant, han superat processos de primàries”. “A partir d’aquí, ells seran el que vulguin ser en els processos que puguin ser a Catalunya”, ha dit, i ha afegit que des de Podem no proposen candidats.

Sobre les firmes que s’estan recollint per convocar una Assemblea Extraordinària – es necessita un 35% de firmes dels cercles catalans i s’ha recollit un 20 -, respon que no els ha arribat cap firma demanant res concret: “Si arriba una petició d’Assemblea Extraordinària, els peticionaris hauran de definir per a què, i l’atendrem conforme als processos que tenim de democràcia interna“.