Podem podria deixar en un segon pla el referèndum a Catalunya per mirar de captar l’atenció de Pedro Sánchez i els seus buscant un acord de govern

 

Malgrat encara no s’ha acabat la ronda de contactes del Rei Felip VI amb tots els grups polítics del Congrés ni s’ha celebrat cap debat d’investidura, Podem creu que és hora d’ iniciar negociacions amb el PSOE amb l’objectiu d’arribar a un acord per a formar un govern d’esquerres.

Segons apunta Europa Press, Podem ha redoblat els esforços per iniciar converses amb els socialistes per tal de formar aquest govern d’esquerres que hauria d’estar liderat per Pedro Sánchez com a cap de govern. El principal objectiu de la formació de Pablo Iglesias és evitar un nou govern dels populars. En això tant Podem com PSOE –i altres grups- coincideixen, ja que morats i socialistes ja han avançat que votaran ‘no’ a una possible investidura de Mariano Rajoy.

Per tal d’atreure l’atenció del PSOE, Podem sembla disposat a deixar en un segon pla el referèndum vinculant a Catalunya. Malgrat aquest punt pot crear divergències amb els 12 diputats catalans d’En Comú Podem –el principal compromís amb Ada Colau i la resta de BenComú durant la campanya va ser no renunciar al referèndum-, pot permetre als ‘morats’ ser rebuts amb bons ulls per bona part dels de Ferraz, que veien en el referèndum un obstacle per l’entesa.

Fins i tot Compromís, que protagonitza les portades dels mitjans aquests dies pels seus moviments per trobar grup parlamentari –volia un grup propi que la Mesa ha rebutjat-, ha deixat clar que votaria a favor de Pedro Sánchez com a president, sempre i quant s’impulsés un “projecte d’esquerres”. Un missatge semblant al que ha llençat aquest dimecres el líder d’IU-Unidad Popular al Congrés, Alberto Garzón, que s’ha ofert també com a “facilitador” d’aquest possible acord entre els d’Iglesias i el PSOE.

 

Encara és aviat pel PSOE

El vent sembla bufar a favor de Sánchez. El vot favorable dels grups d’esquerres més alguna abstenció important –Ciutadans?- podria facilitar el camí del líder socialista cap a la Moncloa. Malgrat tot, des del PSOE ja han advertit que per ells encara és aviat per pensar en un possible pacte amb els d’Iglesias.

Segons han indicat a Europa Press fonts de la direcció del PSOE, el calendari de Pedro Sánchez i el seu partit no ha canviat respecte al plantejament inicial, és a dir, que tenint en compte que el PP ha estat el partit més votat correspon al seu candidat intentar formar govern i no serà fins que es constati que no és capaç de fer-ho, com creuen que ocorrerà, quan començaran les converses per intentar arribar a La Moncloa.

Tot i això, la direcció socialista insisteix que fins a aquest divendres no acabaran les converses del Rei amb les formacions polítiques i cal respectar els terminis marcats. La seva intenció, tal com han reiterat també el portaveu al Congrés, Antonio Hernando, és esperar que arribi el moment de Sánchez, que cada vegada està “més a prop”.

Compartir
Article anteriorMoren set treballadors de Tolo News en un atemptat a l’ambaixada russa d’Afganistàn
Article següent‘Rent El Musical’ en català a Barcelona
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]