Podemos confia en poder pactar la Mesa malgrat l’acord PP-C’s

0
Pablo Iglesias i Xavier Domènech
Pablo Iglesias, Íñigo Errejón i Xavier Domènech al Congrés dels Diputats | Foto: Euroa Press

Pablo Iglesias creu que el pacte entre PP i Ciutadans “no canvia res” i que encara és possible una majoria progressista a la Mesa

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dilluns, després de conèixer l’acord tancat entre el PP i Ciutadans (C’s) per a la Mesa del Congrés que s’elegeix aquest dimarts, que l’esmentat pacte “no canvia res” i que encara és possible aconseguir una majoria progressista en aquest òrgan si el PSOE i les forces catalanes es decideixen a buscar-la amb Unidos Podemos.

“No ha canviat res. Era evident que Ciutadans i el PP es posarien d’acord. Ara està per veure si podem posar-nos d’acord el PSOE, nosaltres i els grups catalans”, ha assegurat en declaracions als mitjans al Congrés. Iglesias té previst parlar per telèfon aquesta tarda de dilluns amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

La seva intenció és convèncer el candidat socialista a La Moncloa que el portaveu d’En Comú Podemos, Xavi Domènech, és el millor candidat per presidir el Congrés i el més capacitat per sumar les forces catalanes, fet que possibilitaria superar la majoria que sumen el PP i C’s junts després del seu acord.

Tot i això, preguntat sobre si estaria disposat a consensuar amb Sánchez un candidat -fet que podria dur, per exemple, a retirar Domènech i donar suport al socialista Paxti López per presidir el Congrés-, Iglesias simplement ha afirmat que “és molt important” que es posin d’acord. “Fins aquí puc llegir”, ha assegurat, sense descartar d’aquesta manera cap possibilitat.

Iglesias s’ha pronunciat així abans d’entrar en la primera reunió que el seu grup celebra al Congrés en aquesta nova legislatura i una hora després d’haver anunciat que tenia previst trucar a Sánchez per intentar convèncer-lo d’arribar a un acord que “facilitaria”, segons la seva opinió, formar després un Govern espanyol progressista liderat pel PSOE, alternatiu al del PP.