Podemos consultarà a les bases els possibles pactes

0
Pablo Iglesias Podemos
Pablo Iglesias, atenent a mitjans | Foto: Europa Press

En la trobada amb la premsa, Pablo Iglesias ha afirmat que van sortir “molt decepcionats” de la reunió a tres d’ahir

Després de dues hores i mitja de reunió amb el PSOE i Ciutadans, l‘equip negociador de Podemos va suspendre la roda de premsa posterior per valorar la trobada amb la resta d’equips abans d’emetre cap opinió. Així, els primers que han dit que un pacte a tres és “impossible” han estat els de Ciutadans i no ells.

Amb aquesta estratègia han arribat a un altre divendres en què el que digui el secretari general de Podemos i el cap de l’equip negociador, Pablo Iglesias, tornarà a ser el protagonista i marcarà l’agenda de la pròxima setmana.

Amb més de mitja hora de retard, el Secretari General de Podemos ha comparegut davant la premsa de manera breu i directa. Les seves primeres paraules han estat de disculpa amb els i les periodistes presents i de record al periodista José Couso, que va morir a l’Iraq avui fa 13 anys.

A partir d’allà, ha valorat la reunió d’ahir seguint la línia dels altres dos partits i ha agraït “el to, la sinceritat i claritat” de Ciutadans i PSOE. Segons Iglesias, el “document de cessions” que va presentar el seu partit va ser rebutjat “de manera molt explícita per part del PSOE i Ciutadans. A més, els socialistes també van mostrar la seva negativa “a explorar la via de govern progressista”.

La resposta dels de Rivera al document ha estat també molt clara: “Els hi vam demanar si estarien disposats a fer modificacions al pacte PSOE-Ciutadans més enllà de retocs, a la qual cosa ens van contestar que ‘retocs com a molt, res més'”. Segons el Secretari General de Podemos, Ciutadans ja havia cedit prou a l’hora de redactar el document amb els socialistes.

Però el punt clau de la compareixença d’Iglesias ha estat l‘anunci d’una consulta a les bases de la formació morada, que es portarà a terme els propers dies 14 i 16 d’abril i en la qual es faran dues preguntes:

  1. Vols un govern bassat en el pacte Rivera-Sánchez?
  2. Estàs d’acord amb la proposta de govern de canvi que defèn Podemos, En Comú i En Marea?

Els resultats es faran públics el dilluns 18 d’abril i “el que diguin les bases serà un mandat, diguin el que diguin”, ha avisat Pablo Iglesias.

El líder de la formació morada ha dit que no es va parlar de Govern amb PSOE i Ciutadans, sinó de límits. El dels socialistes era la no contemplació d’un govern proporcional, mentre que el de Ciutadans es van mostrar “explícitament contraris” a qualsevol Executiu en què hi fos Podemos. Per a Iglesias això es tradueix amb “immobilisme” i reconeix que “vam sortir molt decepcionats de la reunió”.

Tot i l’optimisme inicial del PSOE, cada cop està més clar que el pacte és si no impossible, molt complicat. El portaveu dels socialistes, Antonio Hernando, va agrair durant la seva compareixença la “sinceritat i franquesa” de les dues formacions durant la reunió i que deixessin clar “allò que no pot ser i allò que no serà”.

Els dos partits han deixat clar que no accepten els programes de l’altre. El portaveu de Ciutadans, José Manuel Villegas, va sentenciar ahir que no acceptarien la “via 161”, ja que la proposta de govern de Podemos “és inviable i impossible” i ells no hi són.

Les trucades són l’última oportunitat per seguir negociant alguna cosa abans del 2 de maig. Mentre que el PSOE segueix amb l’esperit conciliador i esperançador i ha avisat que trucarà als dos grups per reunir-se dilluns, des de Ciutadans ja van avisar que trucaran a Podemos “a rectificar” i dir-los que “l’única possibilitat és que donin suport al pacte de PSOE i Ciutadans perquè creiem que millora la vida dels espanyols”.