Els mitjans parlen d’una crisi interna a Podemos a causa dels resultats “inesperats” del 26J. El partit analitza la pèrdua de vots i pregunta a la militància

Des d’Unidos Podemos, tot van ser cares llargues el passat 26J. Les enquestes i sondejos auguraven un futur prometedor en la nova legislatura per la confluència formada per Podemos i IU i, asseguraven el ‘sorpasso’ al PSOE. Malgrat això, va quedar en il·lusions i esperances que no s’han complert. La confluència ha obtingut 71 escons. El mateix Pablo Iglesias va senyalar que “no eren els resultats que esperaven” i que ara, entren en un temps de “reflexió”.  Des dels mitjans, però, ja es parla d’una crisi interna a Podemos, una dels pilars de la confluència.

Pablo Iglesia va reconèixer el mateix 26J que la confluència era “el camí correcte per la responsabilitat del país per agrupar les forces possibles per aconseguir un govern progressista”. No obstant això, des de Podemos no tots pensen el mateix. Ja abans que la confluència es convertís en realitat, hi havia una divisió entre els que estaven a favor i els que estaven en contra. Iglesias se situava a favor, mentre que Errejón, el número dos del partit, era partidari del ‘no’.

Durant la campanya, els dos corrents del partit han treballat units, però després dels resultats del 26J, les discrepàncies tornen a sortir a la llum. Entre ells es responsabilitzen de la pèrdua del milió de vots. Els més afins a Errejón creuen que la causa és la fracassada aliança amb IU, mentre que els més propers a Iglesias pensen que el disseny de la campanya realitzada pel ‘número dos’ va ser equivocat. Per tant, en el partit hi ha dos projectes de futur: el de Pablo Iglesias, que vol consolidar l’aliança, i el d’Errejón, partidari de fer marxa enrere.

 

Echenique vol “extirpar les males herbes”

Per si fos poc, durant la setmana s’ha filtrat un missatge del secretari d’Organització, Pablo Echenique, que va enviar a la direcció estatal. En el missatge senyala que és partidari de “l’amor” per solucionar els conflictes interns, però que si no funciona, “actuarà de forma contundent, decidida, concreta i greu” en contra d’aquells que “no comprenguin que les guerres internes ens dessagnen, ens cremen i ens afarten”. “Per tal que creixi l’amor no només s’ha de regar, sinó també extirpar les males herbes de les violències enquistades”, continuava.

Davant de la filtració del missatge privat, Echenique ha comentat que “si hagués de resumir – el què pensa – en una frase, seria: Totes les persones són benvingudes en Podemos, però no totes les actituds ho són”. Tot una declaració d’intencions.

 

Un congrés extraordinari per abordar la qüestió

Malgrat la filtració, l’objectiu és contenir les crisis internes del partit. Almenys, fins que se celebri un possible congrés extraordinari a la tardor. En teoria, el congrés s’hauria de celebrar el pròxim any, però es podria avançar. De moment, però, no hi ha res clar, ja que encara no se sap si se celebrarà. El què segur que es portarà a terme és la reunió del Consell Ciutadà Estatal el pròxim dissabte 9 de juliol. A la reunió, s’analitzarà la confluència i es decidirà quin projecte portar a terme: la voluntat de continuar d’Iglesias o el desig de tornar enrere d’Errejón.

PODEMOS ESTÀ DIVIDIT ENTRE ELS FAVORABLES A LA COALICIÓ AMB IU I ELS QUE VOLEN FER MARXA ENRERE

Podemos demana ajuda a les bases

El partit morat ha decidit preguntar als militants que és el què ha fallat a les eleccions del 26 de juny. La Secretaria d’Organització que dirigeix Pablo Echenique portarà a terme un pla per tal que els cercles i les direccions municipals autonòmiques expliquin l’efecte de l’aliança amb IU o parts del seu discurs.

Així mateix, Carolina Bescansa ha dissenyat una enquesta per saber què va fallar a la coalició entre els dos partits. Algunes de les causes que senyalen són la confluència, el ‘Brexit’, el dret a decidir, etc. El més ideal seria que els resultats estiguessin disponibles pel Consell Ciutadà Estatal, cosa que es dubta.

 

El desgast de la formació morada

Podemos, de moment, vol analitzar al detall els resultats abans d’emetre un veredicte, ja que a la pèrdua de vots no només entrà el factor de la confluència, sinó que hi ha altres que s’han de valorar. Un d’ells és la pèrdua de carisma del seu líder, Pablo Iglesias. A més, l’enquesta del CIS va revelar que hi havia indignació d’alguns votants pel bloqueig institucional del partit morat a la passada legislatura.

A més, és cert que la consulta a les bases de Podemos i IU van aprovar la confluència, però hi havia una part, al voltant d’un 30% dels votants d’IU que senyalaven que “mai” donaria suport a Podemos. En conseqüència, hi ha una animadversió dels votants de IU cap a Podemos, el que en les eleccions és possible que hagi comportat a l’abstenció o el vot a altres partits. Fins i tot, l’excoordinador general d’IU i líder a Astúries, Gaspar Llamazares, era contrari a la confluència. A això, se suma que alguns votants de Podemos tampoc simpatitzaven amb IU. Per tant, hi ha un doble rebuig: des de votants d’ IU i des de votants de Podemos.

podemos pregunta a la militància per saber què ha fallat durant la campanya

 

Una tercera posició a tenir en compte

Sembla que el desgast de Podemos li ha passat factura a les eleccions del 26J. El que falta per veure ara és com afrontarà el seu futur la jove formació, ja que no es pot negar que, malgrat la pèrdua de vots, la conflucència és la tercera opció més votada amb 5.048.570 vots. A més, la coalició els ha permès mantenir els 71 escons.

D’altra banda, no es pot negar que els dos partits tradicionals d’Espanya, PP i PSOE, també han perdut vots i poc s’ha parlat des de la premsa de crisis internes. De fet, en quatre anys el PP ha perdut 3,8 milions de vots, mentre que el PSOE, ha perdut 1,5 milions. També es parla de crisi interna dins d’aquests partits?  Tot depèn de com Podemos afronti el resultat i quines siguin les seves properes accions. Durant el dia d’avui, es produirà una reunió de Podemos amb Izquierda Unida, Equo i les confluències catalana, valenciana i gallega per començar a analitzar els resultats.