Igualtat i fraternitat per a constituir un “grup plurinacional”

0
Els representants de les confluències i Podem. Foto: Europa Press.
Els representants de les confluències i Podem. Foto: Europa Press.

Les confluències territorials no van poder formar grup propi i finalment han hagut de formar-ne un d’únic amb Podem, del qual els diputats de Compromís s’han desmarcat

Cinc minuts, literalment, abans de les vuit – l’hora límit per registrar els grups parlamentaris – Podem i les confluències van anunciar que finalment estarien al mateix grup. La primera opció presentada pel líder de Podem Pablo Iglesias és la que es va portar endavant: un “grup confederal” i “plurinacional” amb veu pròpia per a cadascuna de les formacions integrants. Els quatre diputats de Compromís, però, no hi van estar d’acord.

Els valencians van decidir desmarcar-se i registrar-se com a grup propi, tot i que saben que probablement se’ls hi desestimi la proposta perquè no tenen prou diputats i que hauran d’integrar-se o al Grup Mixt o al de Podemos-En Comú Podem-En Marea. Tanmateix, la resta de confluències van veure la constitució d’aquest grup propi com una petita victòria.

Tant el número dos de Podem, Íñigo Errejón, com el candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, han remarcat que gran part de la responsabilitat és del PSOE. “Venim d’una profunda desconfiança i ens han defraudat”, ha dit Errejón, mentre que Domènech ha afegit que “tenim la certesa que tenim dret a grup propi, però el primer que hem trobat és una negativa rotunda, i sabem de qui, del PSOE”.

El PSOE, segons ha explicat Xavier Domènech en l’entrevista a Els Matins de TV3, ha portat a terme un “joc frívol” que només els donava peu a dues opcions: negociar la investidura a canvi de grups propis o trencar la relació entre Podem i confluències. “Els partits segueixen actuant com si fossin els propietaris de la sobirania nacional“.

El candidat d’En Comú Podem ha reiterat que aquest grup “garanteix en aquest moment totes aquelles característiques que nosaltres volíem d’un grup parlamentari propi”. Segons Xavier Domènech, s’ha arribat a la millor solució gràcies a una “feina de fraternitat” que els ha portat a tenir veu pròpia al Congrés i a seguir representant la plurinacionalitat de l’Estat.

“No és que ens hàgim afegit al grup de Podemos, és que hem constituït un nou grup, que és plurinacional”, ha dit Domènech. A la pregunta de per què volien grup propi si la construcció del grup únic plurinacional era tan positiva, ha respost que “volíem el reconeixement legal” de les confluències. Aquest reconeixement legal, però, ha estat impossible ja que no es van registrar les candidatures com a partits abans de les generals.

Allunyats dels pactes

Amb els socialistes com a principals culpables de no poder formar els quatre grups que demandaven, a més d’haver pactat amb PP i Ciutadans la presidència de la Mesa del Congrés, l’assoliment d’un possible acord d’investidura de Pedro Sánchez queda cada cop més lluny.

Xavier Domènech ha afirmat que “el nivell de joc de baixa volada que hem vist durant aquestes dues setmanes ha fet que no volguéssim seguir jugant”. A la negativa del PSOE a reconèixer-los, se li suma el fet que, segons ha explicat el candidat català, els socialistes els hi havien promès suport per a formar un grup només de confluències però que al final al que donaven suport era a la suma de les candidatures al grup d’Izquierda Unida-Unidad Popular.

A més, declaracions d’alguns socialistes com Miquel Iceta, afirmant que era necessari un pacte “progressista” amb PSOE, Podem i Ciutadans, fa que les autodenominades “forces del canvi” vegin més que improbable la participació en la investidura de Pedro Sánchez. Així, la situació està igual d’encallada que al principi i cada cop queda menys temps per al debat d’investidura.

Per a Domènech, no s’està produint una negociació entre partits ni un debat, sinó una “política de declaracions”. Creu que és necessari, si cal negociar amb el PSOE, tractar primer temes com els casos de corrupció del partit i les “portes giratòries”, les retallades que vol aplicar la UE quan es constitueixi un nou govern i la plurinacionalitat de l’Estat espanyol.

El Rei Felip VI es reunirà per separat amb les confluències, i el seu torn és dijous. Divendres es tancarà aquesta ronda de contactes i s’haurà de proposar la candidatura a la presidència del govern. De moment, l’únic canvi que hi ha hagut era esperat: la constitució dels grups del Congrés, amb Podem i confluències com a grup únic. Els pactes i negociacions, segueixen a l’espera.