Podemos i IU aniran junts a les generals

0
Pablo Iglesias Alberto Garzón
Foto: Europa Press.

Les bases de Podemos i IU decidiran entre dimarts i dimecres si ratifiquen el pacte entre les dues formacions polítiques

Des de la Sala Mirador, emblemàtica ubicació a Madrid per ambdues formacions, el dirigent de Podemos, Pablo Iglesias, i el d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, van anunciar que finalment havien arribat a un acord d’aliança electoral. Cap a les vuit de la tarda van emetre també un comunicat als mitjans en què s’explicava quins serien els punts bàsics d’aquest acord.

Qui té l’última paraula sobre la coalició, però, són les bases dels partits. Entre aquest dimarts i dimecres, Podemos i Izquierda Unida han demanat a la militància que ratifiquin el pacte en unes votacions, de les quals se sabran els resultats el proper diijous.

Finalment, Alberto Garzón ocuparà el número 5 de la llista i serà candidat per Madrid. Els llocs a les llistes electorals han estat unes de les raons que han fet que la signatura de l’acord es demorés. Així, Izquierda Unida tindrà entre 12 i 13 llocs assegurats a la llista estatal – sense comptar les confluències – i s’aplicarà la fórmula que ells demanaven, que era la d’obtenir un diputat de cada sis. Aquesta càlcul s’ha fet partint de que obtindrien uns 58 escons a les eleccions del 26 de juny.

“Units sí que es pot” era el lema que van llançar per fer campanya per la confluència. Ara quedarà per veure com es concreten diversos punts importants, però alguns de clau ja s’han intentat esclarir. Per exemple, les dues formacions tindran programa propi però acordaran consensuar un programa de mínims.

Pel que fa als actes de campanya i la campanya en sí mateixa, es faran per separat, tot i que com va avisar el número 3 de Podemos, Íñigo Errejón, alguns dels actes es faran de forma conjunta. Així, les despeses també seran per separat, encara que s’haurà de passar a l’òrgan de govern de coalició la suma d’ambdues parts.

La subvenció que es rebi com a coalició es repartirà de manera proporcional entre les dues formacions, és a dir, aplicant el llindar de 1 a 6 com a les llistes electorals. Pel que fa als diners que rebran per la Llei de Finançament de Partits, la repartició es farà diferent, ja que es donen els ingressos per número de vots i no per escons obtinguts, i en aquest cas Izquierda Unida n’aporta quasi 1 milió.

És el primer cop des de l’inici de la Transició espanyola que es presenta a les eleccions una coalició d’esquerres a nivell estatal. Aquest acord pot canviar el mapa polític després de juny, tot i que encara queda molt de temps per saber com es desenvoluparan els fets. Una enquesta publicada per eldiario.es assenyala que un pacte de la coalició Podemos-IU amb PSOE després del 26-J obtindria 169 escons, quedant molt a prop de la majoria absoluta – 175.

Pel que fa a les confluències territorials, es repetirà el model a Catalunya, País Valencià i Galícia. L’única que seria una mica diferent seria la valenciana, ja que s’hi incorporaria la candidatura d’Izquierda Unida, que el 20 de desembre va anar per separat i no va aconseguir cap escó. Igual que a les generals passades, Equo s’incorpora dins la coalició estatal.