Podemos no faria noves primàries, malgrat els seus estatuts

0
Pablo Iglesias e Iñigo Errejón coincideixen en no repetir les primàries, si es tornen a fer eleccions
Pablo Iglesias e Iñigo Errejón coincideixen en no repetir les primàries, si es tornen a fer eleccions |Europa Press

Els dos líders del partit, Iglesias i Errejón, coincideixen en què és raonable repetir les candidatures del 20-D. A més, s’han mostrat disposats a integrar nous aliats

La direcció de Podemos no contempla, encara que no està decidit formalment, convocar un nou procés de primàries per a les noves llistes. Si finalment hi ha una repetició de les eleccions generals, el partit considera “raonable” repetir les candidatures amb les que van concórrer el 20-D. Per tant, no consultarien a les bases per obrir un nou procés d’elecció de candidats al Congrés.

La decisió encara no ha sigut aprovada per la direcció del partit, però és sostinguda per la cúpula, el que suposa que serà confirmada. Tant Pablo Iglesias com Iñigo Errejon s’han mostrat favorables a la idea de no obrir un nou procés. Una idea que incompleix els estatuts fundacionals del partit on s’establia que s’havia d’elaborar “mitjançant un procés de primàries obertes i ciutadanes, les llistes electorals per optar a càrrecs públics (des del primer fins al últim candidat) per les institucions de representació de caràcter estatal”.

La direcció de Podemos defensa la seva postura a una entrevista a Onda Cero senyalant que és “una segona volta”. Pablo Iglesias manté, però, que “encara no han mantingut cap decisió al respecte”. No obstant això, entén que “encara que és una qüestió que s’ha de discutir en els òrgans, el raonable és que les persones que van tenir el mandat de Podemos per representar els ciutadans en el nostre nom hauran de ser les mateixes”. Errejón, per la seva banda, ha mencionat que “li sembla raonable concórrer amb les mateixes llistes, ja que són bones”.

Integrar nous aliats

La idea de repetir les llistes sense fer unes noves primàries també es relaciona amb la voluntat d’integrar nous aliats. Errejón ha recordat que les bases van aprovar que la direcció pogués modificar les llistes si havia confluències.

El número dos de Podemos ha mencionat que des del partit tenen la porta oberta i la mà tendida per integrar nous actors polítics, forces o representants de la societat civil. Segons Errejón, s’afegirien sense necessitat de passar per primàries.

El portaveu de Podemos al Parlament fa referència clara a la possible col·laboració amb Izquierda Unida-Unitat Popular. Mentre que Pablo Iglesias s’ha mostrat partidari de la coalició, Errejón no ho té tant clar. Una aliança que suposaria modificacions en les llistes de Podemos del 20 de desembre. Tot depèn del tipus d’acord que es porti a terme.

Malgrat tot, Errejón ha deixat clar que encara no s’ha acabat el termini per les negociacions i que queda “el temps de descompte”. Segons el portaveu l’únic camí possible és que el POSE es decideixi per la via del govern progressista. Les esperances no es perden.