Podemos recula sobre el referèndum

0
En Comú Podem
En Comú Podem, liderada per Xavier Domènech, favorita a Catalunya aquest 26J | Foto: Europa Press.

Tant Pablo Iglesias com Íñigo Errejón afirmen que el referèndum català ja no és una línia vermella mentre ERC aprofita per atacar

Els resultats del 20D, les negociacions posteriors i la possibilitat del ‘sorpasso’ al PSOE estan provocant en Podemos (Unidos Podemos el 26J) un canvi del discurs cap a posicions més moderades, com a mínim pel que a la celebració d’un referèndum a Catalunya es refereix. A les intervencions del líder ‘morat’, Pablo Iglesias, abans de les eleccions de desembre, Podemos parlava de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya com una condició “irrenunciable” per negociar amb ells. Durant l’hivern, mentre Podemos intentava negociar amb el PSOE i conscients que aquest referèndum mai seria vist amb bons ulls pel nucli dur dels barons socialistes, el discurs maximalista sobre aquesta qüestió va començar a aparcar-se.

Ara, iniciada la campanya electoral per al 26J, sembla que Podemos no té cap intenció de fer de la celebració d’aquest referèndum una “línia vermella” en les negociacions. Si el passat dilluns Pablo Iglesias no va introduir aquesta possibilitat al debat electoral quan es parlava de Catalunya, aquest dimarts el seu número dos, Íñigo Errejón, va reconèixer en un míting a Las Palmas que el referèndum no és una “condició sine qua non”, com defenia literalment Iglesias aquesta qüestió en un debat previ al 20D organitzat per El Periódico.

A Catalunya, on En Comú Podem va guanyar el 20D amb un compromís a celebrar aquest referèndum, s’intueix també que aquesta consulta serà una de les primeres exigències a les que renunciarà Iglesias en cas d’una negociació amb el PSOE. “A canvi de quatre ministeris [Podemos] renunciarà al referèndum”, advertia aquest dimarts el líder d’ERC, Oriol Junqueras. En un acte a Amposta, el vicepresident de la Generalitat denunciava que “allò que abans era una línia vermella ara és una línia transparent o ni tant sols una línia”. Per la seva banda, al mateix acte, el candidat al Congrés, Gabriel Rufián, tirava d’ironia acusant a Pablo Iglesias de ‘marxista’, però de Groucho i no de Karl: “Aquests són els meus principis i si no li agraden els canvio”. Rufián considera Iglesias “un senyor d’esquerres amb grans intencions però que no pot”.

Fins i tot el líder d’En Comú Podem i cap de llista al Congrés, Xavier Doménech, no deixa clar si el referèndum serà un punt innegociable després del 26J. “El referèndum no és una proposta tàctica, sinó estratègica”, ha afirmat Domènech, que considera que “no és un debat de línies vermelles”. Malgrat tot, el líder d’En Comú confia en que “si governem, es farà el referèndum”.