La policia de Colòmbia insinua que la periodista desapareguda no va ser segrestada

0
Salud Hernández-Mora Colòmbia

El cos especialitzat en segrestos de la policia colombiana assegura que a Salud Hernández-Mora “no se la van endur per la força”

El Grup Antisegrest i Antiextorsió (GAULA) de la Policia colombiana ha assegurat que a la periodista espanyola Salut Hernández-Mora, donada per “desapareguda” per les autoritats al departament de Nord de Santander, no se l’han endut “contra la seva voluntat”.

El director del grup, el coronel Fernando Murillo, ha informat al diari El Tiempo -per al qual treballa la periodista, que també és corresponsal per al diari espanyol El Mundo– que un grup dels seus millors efectius intenten establir on es troba Hernández-Mora però que no se la van endur per la força.

“Tenim clar que a ella en cap moment se la van endur contra la seva voluntat”, ha indicat. “Sabem, per indagacions, que es va dirigir al viarany Filogringo, que es va desplaçar des de la població del Tarra cap a aquesta zona només amb la companyia d’un mototaxista, al qual li va pagar i es va quedar allà”, ha afegit.

Si bé el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va aclarir que de moment “ningú ha reclamat si ha estat segrestada”, les autoritats han establert els mateixos protocols per a casos de segrest.

“A nosaltres ens alerten els mitjans de comunicació preguntant-nos què sabíem sobre aquesta qüestió, i aquí és on es comença a dirigir tota l’atenció respecte a Salud Hernández. És quan comencem a verificar què havia fet ella en temps real sobre aquesta zona del Tarra”, ha relatat el coronel.

 

La periodista havia comunicat que estaria sense cobertura

Alhora, el director de El Tiempo, Roberto Pombo, ha explicat que la periodista, que publica una columna cada diumenge en el seu diari, li havia manifestat que estaria en aquest sector i que estaria “incomunicada” fins a aquest dilluns, per absència de cobertura mòbil.

En aquest sentit, Murillo ha explicat que els seus homes han pogut constatar, efectivament, que a la zona on hauria de trobar-se Hernández-Mora no hi ha cobertura. “És potser això el que va generar l’alarma, que ella no s’havia comunicat i és quan els seus més pròxims comencen a alertar les autoritats. Estem avançant des de ja la investigació judicial i mantenim en alerta màxima tots els dispositius llestos en cas d’alguna novetat especial”, ha afegit.

Tot i que no hi ha hagut confirmació de cap segrest, el ministre d’Afers Exteriors i de Cooperació espanyol, José Manuel García-Margallo, ha indicat des de Brussel·les que “tot apunta” que l’Exèrcit de Liberación Nacional (ELN) podria estar darrere de la desaparició de la periodista.