La policia pot convertir mòbils en micròfons d’ambient, segons el Tribunal Suprem

0
guardia urbana policia badalona
Guàrdia Urbana de Badalona, durant una xerrada | Foto: Guàrdia Urbana

Una sentència del Tribunal Suprem avala les gravacions del que passa al voltant del mòbil intervingut per part de la policia

Aquells telèfons mòbils que han estat intervinguts – amb autorització judicial – poden captar tot el que passa al seu voltant des del moment que comença a sonar el primer to, segons una sentència del Tribunal Suprem. Així, tot i que la persona no despengi el telèfon, la policia podrà gravar i utilitzar-ho com a micròfon d’ambient.

Segons eldiario.es, la decisió ha estat avalada amb la sentència publicada per l’Alt Tribunal que resol el recurs presentat després que l’Audiència Provincial de Pontevedra condemnés cinc persones per tràfic de drogues. Una de les raons en el recurs era el fet que s’intervinguessin els tèlefons “com a micròfons ambientals”, que la defensa va presentar com a irregulartitat.

El que diu el Tribunal Suprem és que, quan s’ha autoritzat punxar el telèfon, la gravació de les trucades que es facin estan autoritzades des del “mateix moment que s’apreta el botó de Trucar o des que sona el primer to”. El moment de gravació acabarà quan es posi fi a la trucada.

Poder utilitzar els mòbils com a micròfons és una pràctica coneguda des de la Policia, però no ha estat fins aquesta sentència que s’ha posat en coneixement públic i que s’ha avalat la seva pràctica. Des de 2004 es van començar a utilitzar d’aquesta manera els mòbils en mode de prova, tal i com s’explica a eldiario.es, a través del Sistema d’Interceptació Telefònica conegut com Sitel.

Per poder utilitzar aquest sistema, les forces de seguretat han de presentar una petició raonada a un jutge. Si aquest l’aprova, hauran d’anar a la companyia telefònica amb l’autorització judicial per a què alliberi la línia i hi pugui entrar Sitel.

Tanmateix, la sentència del Tribunal Suprem descarta que algunes de les informacions recollides serveixin com a prova. Concretament, aquelles gravacions que segueixin després de penjar el telèfon i que gràcies al sitema informàtic de Sitel són possibles. A banda de segui gravant, també permet renunciar a aquestes gravacions.