Populistes i nacionalistes demanen referèndums arreu d’Europa

0
Geert Wilders
El populista holandés, Geert Wilders, tallant una bandera de la UE | Foto: Europa Press

Els populistes francesos, danesos i holandesos i els nacionalistes irlandesos i escocesos ja han demanat un referèndum després del resultat del ‘Brexit’

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, decidida en el referèndum celebrat aquest dijous, està provocant una onada de demandes de referèndum arreu d’Europa. D’una banda estan els referèndums d’independència que han demanat dues de les nacions del Regne Unit on la pertinença a la UE ha guanyat a la sortida. A Escòcia, el Partit Nacionalista ja estudia la possibilitat de demanar la celebració d’un segon referèndum d’independència després de perdre per poc el que es va realitzar al setembre de 2014.
Des d’Irlanda del Nord el Sinn Fein ha demanat també un referèndum d’independència. El seu líder, Declan Kearney, ha comentat després de conèixer els resultats definitius del brexit canvien “dràsticament el panorama polític a Irlanda del Nord” i ha anuncien la intenció de convocar un referèndum “sota les provisions de l’Acord de Divendres Sant”.
Per la seva banda, els partits populistes d’extrema dreta, la major part dels quals són també euroescèptics, han celebrat arreu d’Europa el resultat del brexit. Un dels primers a dir la seva ha estat el Front Nacional francés. La seva líder, Marine Le Pen, ha celebrat a Twitter la “victòria de la llibertat” i ha demanat la convocatòria de referèndums com el britànic a França i la resta dels països europeus.
A aquesta idea s’ha sumat el partit de Geert Wilders, el líder euroescèptic i populista d’Holanda. També ho ha fet el Partit del Poble Danès (DF), una formació populista i antiimmigració i que ratifica el Govern conservador, que ha reclamat aquest divendres la convocatòria d’un referèndum sobre la permanència del país a la UE després de la decisió del Regne Unit d’abandonar el bloc, però el primer ministre ha descartat aquesta possibilitat.
“Crec que els danesos òbviament hauríem de tenir un referèndum sobre si volem seguir al Regne Unit o mantenir les coses com estan ara”, ha declarat el líder de la formació, Kristian Thulesen Dahl, a la cadena DR. A l’espera d’altres demandes semblants, queda clar que el resultat del brexit ha generat un ‘efecte contagi’ que ja temien a Brussel·les i que suposa un repte important per la Unió Europea.

 

Compartir
Article anteriorIsaac Becerra deixa el Girona
Article següentGuanya el ‘Brexit’ i Cameron anuncia que se’n va
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]