Científics suecs desenvolupen un innovador paper (power paper) capaç d’acumular energia elèctrica com si fos una bateria

Power Paper, el futur de les bateries | Diari CatalàPower paper es un innovador paper, desenvolupat per investigadors del Laboratori d’Electrònica Orgànica de la Universitat de Linköping, a Suècia, capaç d’emmagatzemar energia elèctrica. Es tracta d’un material que millora la conductivitat simultània entre ions i electrons, el que representa un nou pas cap a noves formes d’emmagatzematge d’energia.

Aquest nou material, es compon de milions de petites fibres de nanocelulosa recobertes per un polímer conductor a les que se’ls dóna la forma de fulls de paper. El ‘power paper‘ pot emmagatzemar energia de forma similar a com ho fa un condensador de llum artificial i és capaç de carregar-se centenars de vegades.

Hem creat làmines en tres dimensions“, explica Xavier Crispin, professor d’electrònica orgànica i coautor de l’article publicat a la plataforma Linköping University. La base estructural del material de les làmines consisteix en fibres de cel·lulosa, substància que constitueix la membrana cel·lular de molts fongs i vegetals i s’empra en la fabricació de paper.

Les fibres estan entrellaçades, i en els espais entre elles el líquid funciona com un electròlit

Explica Jesper Edberg, expert de l’equip.

El futur de les bateries: paper que emmagatzema electricitat

Power Paper, el futur de les bateries | Diari CatalàEl power paper presenta la mateixa flexibilitat i resistència que el paper tradicional, encara que té una aparença lleugerament més plàstica. Es pot doblegar moltes vegades sense problemes, i han provat aquesta qualitat fent cignes d’origami amb el paper electrònic.

Una làmina de 15 centímetres de diàmetre i unes poques dècimes de mil·límetre de gruix pot emmagatzemar 1 farad d’energia, que és una quantitat similar a la dels supercondensadors actuals.

S’activen utilitzant aigua a alta pressió que descompon la fibra en uns 20 nanòmetres de diàmetre. En afegir-se un polímer carregat elèctricament es genera una capa magnètica al voltant de les fibres. Els seus creadors destaquen que es tracta d’un nou pas cap a les noves tecnologies d’emmagatzematge d’energia.

Power Paper, el futur de les bateries | Diari Català
El compost destaca per les seves fantàstiques qualitats per a l’emmagatzematge d’energia: només requereix uns segons per carregar-se, es pot recarregar centenars de vegades, és extremadament lleuger, i en la seva fabricació no s’utilitzen productes químics tòxics ni metalls pesats. Tot això fan d’aquest material una alternativa ideal per proporcionar electricitat procedent de fonts renovables.

El material té 4 rècords mundials en l’àmbit dels supercapacitadors que són major càrrega i capacitància en electrònica orgànica, 1 C i 2 F; corrent mitjana més alta en un conductor orgànic, 1 A; major capacitat per dur a terme de forma simultània ions i electrons; i major transconductància en un transistor, 1 S.

Aquest Power Paper pot ser una alternativa molt interessant per al futur desenvolupament de dispositius ultraprims i flexibles. Els seus creadors esperen optimitzar el seu procés de producció perquè pugui fabricar a gran escala.