El PP busca el pacte amb el PSOE i el suport del PNB

0
Alfonso Alonso
El ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso | Foto: Europa Press

El ministre Alfonso Alonso proposa “negociar i pactar” al PSOE i, per aconseguir la investidura, demana al PNB “que s’incorpori” a l’acord

El ministre de Sanitat en funcions i president del PP basc, Alfonso Alonso, ha proposat al PSOE “negociar i pactar”, i al PNB “que s’incorpori” a l’acord de governabilitat per aportar “aquesta sensibilitat territorial”. A més, creu que hi ha “marge d’acord”, malgrat la proximitat de les autonòmiques, i ho exploraran “al màxim”.

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, recollida per Europa Press, Alonso ha apostat per tenir un Govern espanyol que tingui estabilitat i que pugui seguir funcionant.

“Però ja no és cosa que el PSOE hagi de donar alguna cosa al PP o a la resta de forces polítiques, també el PNB, que té un perfil institucional i que està tan interessat com els altres que pugui haver-hi estabilitat al país, a curt termini perquè això hauria de resoldre’s com més aviat millor, i a mitjà termini per seguir treballant”, ha afegit.

Per al representant popular, el Govern espanyol ha de tenir “base d’una actuació política i aquí hi ha un paper important del PP, perquè ha estat el primer partit de les eleccions, però també del PSOE, del qual depèn, en bona mesura, que pugui haver-hi estabilitat o no a Espanya”.

 

Pressupostos i reforma constitucional, l’oferta del PP

“Per tant, li oferim negociar, pactar, veure quines reformes, quines lleis aprovarem en el futur, com fem els pressupostos…. En definitiva, hi ha una sèrie de qüestions que estan pendents i que hem de fer”, ha afegit, per precisar que “es pot arribar a enteses”.

Alfonso Alonso ha apuntat que el fet que es pugui posar en qüestió Mariano Rajoy “és una deriva personal de certa immaduresa política”. “Això no està en qüestió ara mateix per a nosaltres”, ha indicat, per precisar que “Rajoy no es negocia, és qui negociarà”. A més, està disposat a parlar de la reforma constitucional, tot i que ha admès que no és “un assumpte fàcil”.

 

Alonso destaca la “sensibilitat territorial” del PNB

Pel que fa al PNB, considera que “seria molt bo que es pogués arribar a algun tipus d’acord amb el PNB”. “I no em sembla que estigui condicionat que hagi sortit malament una solució amb el PSOE. Per què no podria incorporar-se a aquesta visió una formació política com el PNB?. És una força política nacionalista, però també aporta una visió, des del punt de vista d’aquesta sensibilitat territorial”, ha manifestat.

Així, considera que la seva incorporació, “en el primer escenari, seria molt bona, no dut a un altre escenari, perquè sigui una qüestió merament aritmètica”. “Per a nosaltres, quanta més gent i més grups participant en aquest esforç d’estabilitat, millor“, ha afegit. En tot cas, però, Alonso ha precisat que Mariano Rajoy és qui exercirà el lideratge en la ronda de contactes, i és ell “directament qui parla”.