garcia albiol Puigdemont
Xavier García Albiol davant els mitjans al Parlament | Foto: Europa Press

El coordinador general del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha avisat que en cap cas es permetrà la celebració d’un referèndum unilateral d’independència (RUI) i que, si cal, podrien suspendre’s competències a la Generalitat per evitar-lo: “L’Estat disposa de l’article 155 per a casos de situacions d’excepcionalitat com aquesta”.

En una entrevista a Europa Press, Albiol ha assegurat que no li agradaria haver d’arribar a aplicar l’article de la Constitució que permet suspendre competències autonòmiques, però ha dit que l’Estat ha d’utilitzar “qualsevol instrument al seu abast per garantir que ningú segueix endavant amb un procés de ruptura de la societat catalana ni s’utilitzin les institucions catalanes per a aquest fi”.

Està convençut que mai es portarà a terme un referèndum independentista a Catalunya, i ha avisat que impugnarà els Pressupostos de 2017 de la Generalitat si inclouen una partida per finançar-lo.

Albiol considera que el RUI és una mostra que els independentistes “veuen que arriben al punt final i no tenen més relat ni capacitat d’inventar” i per això han posat sobre la taula un nou mecanisme que saben que no portaran a terme, ha dit.

Ros diu que no participaria en un RUI

De la seva banda, el president del PSC, Àngel Ros, ha assegurat que no participaria en un referèndum unilateral d’independència (RUI) perquè “no tindria eficàcia jurídica, política ni internacional”, característiques que assegura que tampoc va tenir la consulta del 9N, en què sí va votar.

El 9N no era un referèndum, era una consulta i vaig voler participar d’aquell procés popular participatiu tot i que no estava d’acord ni amb la pregunta ni amb el procés” i per això el vot va ser en blanc, ha destacat el també alcalde de Lleida en una entrevista d’Europa Press.

Tot i que per a Ros el RUI i el 9N tenen moltes coincidències, tenen una important diferència que fa que els socialistes no hi puguin participar: “Les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, com qualsevol mena de relació, no es poden fixar de manera unilateral”.

“El RUI tindria una similitud amb el 9N però jo no hi participaria. No és el model del PSC”, que vol un referèndum sobre una reforma constitucional i no un sobre la independència, ha afegit.

Sobre la qüestió de confiança, Ros ha recordat que el PSC votarà en contra: “Ho entenem com un ‘no’ al procés més que un ‘no’ a la figura de Carles Puigdemont, a qui conec relativament bé i ha estat un bon col·lega alcalde amb el qual sempre ens hem entès”.