PP i Ciutadans, dividits pel grup propi de CDC

0
Francesc Homs Congreso
Francesc Homs durant una intervenció al Congrés | Foto: Europa Press

Els ‘populars’ són favorables a que Convergència tingui grup propi al Congrés mentre els d’Albert Rivera se’l continuen negant

Encara no està clar si Convergència Democràtica (CDC) tindrà un grup propi al Congrés dels Diputats. Malgrat les especulacions sobre un possible pacte entre CDC, PP i C’s per assegurar l’actual composició de la Mesa de la cambra baixa -a PP i C’s els hi van sobrar deu vots que des de CDC confessen com seus-, Homs nega aquest pacte i Ciutadans es manté en la seva intenció d’evitar que els convergents tinguin grup propi al Congrés.

Segons el reglament del Congrés dels Diputats, CDC no té dret a un grup propi al no haver obtingut un 15% dels vots en dues de les províncies on es va presentar. Des del PP, però, no coincideixen amb Ciutadans i no veuen amb mals ulls facilitar-li el grup propi, ni que sigui per “tradició”, com afirmaven abans de la sessió constitutiva de les Corts. “Hi ha algun precedent que pot arribar a permetre que tinguin grup propi”, ha explicat el portaveu ‘popular’ al Congrés, Rafael Hernando, que ha admès que “si hi ha uuna escletxa jurídica jo sóc partidari que Convergència tingui grup”.

Des de Ciutadans, però, no ho veuen igual, malgrat haver arribat a un acord amb el PP per la composició de la Mesa i l’elecció d’Ana Pastor com a nova presidenta de la cambra. En una compareixença des del Parlament de Catalunya, el portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, ha assegurat que el seu partit no facilitarà que CDC disposi de grup propi, al temps que ha negat qualsevol pacte entre el PP i Convergència. En declaracions als mitjans, Carrizosa ha considerat que facilitar a Francesc Homs i els altres set diputats un grup propi seria “donar-los més visibilitat de la que els correspon”, a més d’una retribució d’1,5 milions d’euros.

Malgrat les diferències entre Ciutadans i el PP, no sembla que el grup propi de CDC estigui en perill ja que des de Podemos han anunciat que, “per coherència”, donaran suport a la proposta de grup pels catalans amb independència a si les confluències de la formació ‘morada’ ho aconsegueixen també.