Malgrat perdre la iniciativa per formar govern, els populars confien en que la repetició d’eleccions els afavorirà

Des de que el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va declinar davant Felip VI el mandat de formar govern, sembla que el Partit Popular ha perdut la iniciativa en aquest sentit. Malgrat Pedro Sánchez ja va presentar-se a una votació d’investidura que va perdre clarament, el líder del PSOE segueix sent, ara per ara, qui més possibilitats tindria de

Albert Rivera Ciutadans
Albert Rivera | Foto: Europa Press

convertir-se en president i el seu partit és el que està protagonitzant les reunions entre forces polítiques a Madrid.

Però aquesta situació no sembla preocupar als populars i encara menys a Mariano Rajoy. No són pocs els membres d’aquest partit que aposten per un fracàs de les negociacions de Sánchez i creuen que les eleccions del proper 26 de juny són inevitables. Potser més que creure, hi confien, perquè amb l’actual correlació de forces al Congrés Rajoy no té possibilitat alguna de sortir investit president.

La tranquil·litat dels populars també respon al factor ‘Ciutadans’. Malgrat el partit d’Albert Rivera va ser l’únic recolzament de Pedro Sánchez al primer debat d’investidura i encara ara segueixen negociant –dilluns hi ha la primera reunió a tres PSOE-Podemos-Ciutadans-, des del PP confien en que el fracàs d’aquestes negociacions i la convocatòria de noves eleccions desgastarà l’esquerra i aproparà C’s al PP.

Mariano Rajoy a un debat - Diari Català
Mariano Rajoy | Foto: Europa Press

Aquest divendres el diari ARA fa públic que membres del PP i de C’s han mantingut “contactes discrets” per mirar d’apropar postures. Tot mirant a les cada vegada més probables eleccions de juny. En aquest sentit, no fa gaire Ciutadans va manifestar que, en cas que el PP guanyi aquestes noves eleccions, seran la seva prioritat a l’hora de pactar. Això sí, tot i ser tímides, algunes veus al partit ‘taronja’ reclamen un canvi de lideratge al PP per a pair millor aquest possible pacte.

Encara cal veure si Pedro Sánchez fracassa definitivament en les seves negociacions. També quins serien els resultats en uns hipotètics comicis a finals de juny. Però sembla que l’estratègia del PP passa per aquesta convocatòria, que sí podria sentenciar el lideratge de Mariano Rajoy o, com a mínim, la seva postulació com a president un cop se sàpiguen els resultats. Ciutadans, que públicament es mostra actiu en unes negociacions en les que no sembla confiar, resta a l’espera.

 

Compartir
Article anteriorTres altes de ferits de Freginals i, el conductor, segueix crític
Article següentIglesias confia en Echenique per tancar la crisi a Podemos
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]