PP i Ciutadans signen el pacte anticorrupció

0
Rafael Hernando (PP) i Juan Carlos Girauta (C's) durant la signa del pacte | Foto: Europa Press

Ambdues formacions formalitzen l’inici de les negociacions per arribar a un pacte d’investidura després que el PP acceptés les condicions de C’s

Els portaveus de PP i Ciutadans al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando i Juan Carlos Girauta, han signat aquest divendres el pacte anticorrupció exigit pel partit taronja per començar a negociar amb els populars un acord que permeti sumar els seus vots per tirar endavant la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern.

L’acte ha tingut lloc a les 11 hores en una sala del tercer edifici de l’ampliació del Congrés amb presència dels secretaris generals de cada grup (José Antonio Bermúdez de Castro, del PP, i Miguel Gutiérrez, de C’s) i altres membres de la direcció dels dos grups parlamentaris.

Davant dels informadors gràfics i en un to distès, els dos portaveus han posat la seva firma sota el document amb els sis punts reclamats per Ciutadans i s’han donat la mà entre amplis somriures. La firma d’aquest matí i l’anunci de la data per a la investidura permet que a les quatre de la tarda d’aquest divendres se senten per primera vegada els dos partits a negociar un acord d’investidura. Fonts de les dues parts han assegurat que la reunió d’aquest divendres servirà per ordenar el treball dels pròxims dies.

Els sis punts de l’acord proposat per Ciutadans són els següents: Els sis punts de l’oferta són els següents:

1. Separació immediata de qualsevol càrrec públic imputat formalment per delictes de corrupció política –el que ara es diu ‘investigats’– fins a la resolució completa del procediment judicial. “No se seurà ni en els governs ni en els escons si Ciutadans està en una negociació”, va sentenciar Rivera quan va presentar la seva oferta.

2. Eliminació dels aforaments lligats a càrrecs polítics i representants públics. Es tracta d’acabar amb els “privilegis” que, segons Ciutadans, tenen els polítics front a la resta dels ciutadans. “Tots a primera instància”, va reclamar el líder del partit taronja. Això sí, la capacitat de diputats i senadors i dels membres del Govern espanyol està blindat en la Constitució de 1978.

3. Nova llei electoral per incrementar la proporcionalitat. Segons Rivera, “després de 40 anys” amb la llei actual, l’última gran reforma de la qual és del 2011 (en què es va implantar el vot pregat per a l’exterior), cal redactar una nova que, entre d’altres coses, prevegi “llistes desbloquejades” perquè els votants puguin “escollir persones i no només partits”.

La nova norma, segons Ciutadans, també ha de garantir “que tots els vots valguin igual” o que hi hagi “una major proporcionalitat perquè no hi hagi espanyols de primera i de segona”; així com acabar “amb el laberint del vot pregat” perquè el vot dels estrangers també valgui igual.

En tractar-se d’una llei orgànica, la seva aprovació exigeix un suport de la majoria absoluta del Congrés, fet que suposa 176 diputats. I és tradició respectada que les lleis electorals, al formar part de les regles del joc de la democràcia, comptin amb el vot de com a mínim els dos partits majoritaris.

4. Eliminar la possibilitat d’indults a condemnats per delictes de corrupció política. El PP assegura que no els concedeix, però faltaria que la llei ho prohibís expressament perquè no deixar la qüestió a l’atzar del Govern de torn. Ciutadans exigeix que “no es pugui anul·lar la justícia per conxorxa entre amics polítics”: “No volem tornar a veure corrupció política i a sobre que ens la passin per la cara amb indults”, va demandar Rivera.

5. Limitació de l’exercici de responsabilitats de president del Govern espanyol a un màxim de vuit anys o dos mandats, una idea que Ciutadans vol implantar per evitar que pugui “perpetuar-se” en el poder. Segons va dir el dirigent ‘taronja’ Fernando de Páramo, si s’apliqués, aquesta seria l’última legislatura de Mariano Rajoy.

6. Més transparència, per a la qual cosa es reclama la creació d’una Comissió d’Investigació Parlamentària sobre “el presumpte finançament il·legal del PP” del cas Bárcenas, pels ‘papers’ de qui va ser tresorer del PP nomenat per Mariano Rajoy. “Que s’investiguin les responsabilitats polítiques que es dirimeixin del finançament il·legal presumpta del PP”, va exigir.